#metoocongo – ger röst åt Kongos kvinnor

Idag på Internationella kvinnodagen går startskottet för PMU:s kampanj #metoocongo. Kampanjen syftar till att uppmärksamma situationen för Kongos kvinnor som på många sätt har förvärrats i och med det eskalerande våldet. #metoocongo lyfter fram skakande vittnesberättelser men även arbetet för att hjälpa kvinnorna tillbaka och för kvinnors rättigheter i landet.

Kampanjen inleds med en exklusiv visning av filmen ”The man who mends women” vid biografen Zita – en film om chefsläkaren Dr Denis Mukwege och hans arbete vid Panzisjukhuset i DR Kongo. Under resten av våren och fram till mors dag kommer PMU särskilt att lyfta Kongos kvinnor i både tidning, ute i Second Hand-butikerna och vid olika event, ibland annat vid två konserter i Stockholm och Göteborg.

#metoo-rörelsen har under det senaste halvåret tagit Sverige med storm och i tusentals har kvinnor på sociala medier och i media vittnat om övergrepp i form av fysiska eller psykiska sexuella trakasserier. Nu ger vi en röst åt de kvinnor som inte har en hashtag eller ett facebookflöde för att berätta vad de sett och varit med om. #metoocongo ger en röst åt de kvinnor som inte har en röst.

Läs mer om #metoocongo här.