Millenniedag i Varberg gav nya lärdomar

Det är dags att slå upp portarna till Second chance, pingstförsamlingens second hand-butik i Varberg, som drivs i samarbete med PMU och LP-verksamheten. Det är ingen vanlig lördag, utan en Millenniedag. Det innebär att personal från PMU finns där för att berätta om sitt arbete och om FN:s millenniemål för att minska fattigdomen i världen. Tidigare i år har butiker i Kristinehamn, Mölndal och Ekerö haft event och fler ska hållas under hösten.

De första besökarna springer målmedvetet in mot varorna, men när det gått några minuter blir stämningen lugnare. Kunderna erbjuds att gå en tipsrunda där de får svara på frågor om millenniemålen och barnen får ballonger. Kaféet ger bra möjligheter till samtal.

Kunderna tillhör alla kategorier av människor. En av dem är Lennart Nilsson, professor med ett engagemang för Uganda.
Ä Det här är särskilt bra för att det är långsiktigt, säger han om det arbete som stöds genom butiken. Man gör något för att verkligen förändra.

Familjen Ponce menar att alla andra affärer och kedjor gör reklam för sig, så det är bra att PMU också gör det.
Ä Vi hade inte hört talas om millenniemålen tidigare men ska nog ta en tipsrunda senare och lära oss lite, säger de.

Marianne Götesson från Berghem känner till millenniemålen men tycker att hon fått en bra påminnelse och en tankeställare i dag. Efter tipspromenaden berättar hon att hon tvekade inför frågan om hur många länder som skrivit under och går efter målen.
Ä Tyvärr är det nog färre än man hade önskat, säger hon.

I fokus under dagen står särskilt det femte målet, som handlar om att minska mödradödligheten, och även frågorna om detta fickhenne att tänka till.
Ä Min man och jag pratar nästan varje dag om att vi lever i ett sådant överflöd, fortsätter hon. Min mamma slängde ingen mat alls, jag slänger lite ibland och mina barn slänger en hel del Ä bara för att datumet gått ut. Det är skrämmande. Jag brukar tänka att “det du slänger tar du från någon annan”.

Hon tycker att det är fantastiskt att det i dag är trendigt med second hand.
Ä Förr var det ju pinsamt och man berättade inte om man ärvt eller köpt begagnat. Idag har jag gjort många fynd och det gör jag varje gång jag är i second hand-affärer.

Sjuåriga Liv tycker att det är roligt att hjälpa till att blåsa upp ballonger.
Ä Jag ska ta med tre ballonger hem till mina bröder också, säger hon.

Signe 5 och Wilmer 7 har kommit med sin mamma Helene från Vaggeryd, och tycker också om att vara i butiken.
Ä När vi handlar här hjälper vi barn runt om i världen. Tack för ballongerna och målarboken, vi ska ge dem tillfröken, säger barnen.

Till de ungdomar som sökt sig till Second chance hör Elin från Vellinge och Frida från Varberg. Frida går estetisk linje på gymnasiet och är intresserad av inredningen och de olika lösningarna. De brukar gå hit, men tipspromenaden blev en ny upplevelse.
Ä Vi diskuterade flyktingfrågor och har kommit fram till att det är viktigt att hjälpa och stärka dem i deras egetland, berättar de. Det är bra att veta att man gör gott genom att gå hit och handla.

Behållningen från butiken går till behövande i Varberg och världen, och en sådan här dag blir det särskilt tydligt vad man står för, menar Jessica Gustavsson som tillhör personalen.
Ä Det kommer också mycket närmare än det man ser inslag om på tv och kan skänka pengar till. Det blir mer konkret, säger hon.

Semias Schenberg, pastor i pingstförsamlingen och föreståndare för Second chance, håller med:
Ä Det är bra att det syns och uppmärksammas vart engagemanget kommer ifrån. Speciellt bra är det med tipspromenaden och att PMU:s representanter går omkring och pratar med folk.

Det stora antal ballonger som flyger omkring under hela öppettiden vittnar om många unga och glada besökare. Personalen har fullt upp med att blåsa upp fler under dagens lopp. Det går också åt mycket fika.
Ä Vi är lite kort om folk just idag men vi lade dagen i Guds händer och det har gått jättebra, konstaterar Jessica Gustavsson när dörrarna slår igen för denna gång.

Av Malin Johansson och Noomi Lind

Frågor om millenniemålen:

1. Hur många millenniemål finns det?

2. Vad är syftet med dessa mål?

3. Hur många länder har ställt sig bakom målen?

4. Hur kan man minska mödradödligheten i världen?

5. Hur många procent av världens kvinnor har tillgång till mödravård?

Svar: 1; 8 st, 2; Att minska fattigdomen i världen, 3; Alla världens 244 länder, 4; Genom ökad tillgång till hälsovård, 5, 50 procent.