Millenniedagar i second hand-butikerna

För att höja kunskaperna om FN:s millenniemål och skapa ett större engagemang för biståndsfrågor, hålls millenniedagar i ett tiotal second hand-butiker under våren i samarbete med PMU. Först ut är Pingstkyrkans Second Hand i Trollhättan, lördag den 19 mars. Då bjuds kunderna på kaffe och får delta i en tipspromenad. I butiken kommer det att finnas en monter med information om millenniemålen och om PMU:s arbete. På plats finns också Bertil Jonsson, informatör.

Ä Många svenskar vet nog ganska lite om vad millenniemålen innebär, säger Daniel Bergh, second hand-konsulent på PMU. Jag tror att satsningar som dessa är ett bra sätt att väcka intresse.

Millenniedagarna är en del i vårkampanjen “Offer är ingen slutstation,” som fokuserar det sexuella våldet mot kvinnor i DR Kongo. Kvinnors situation och rättigheter lyfts speciellt fram.

Över en halv miljon kvinnor har våldtagits i DR Kongo de senaste tio åren, som en del i krigsstrategin i landet. Pengarna som samlas in i kampanjen går till Panzisjukhuset och kvinnocentret Dorkas, där drabbade kvinnor får vård, rehabilitering och redskap för att gå vidare i livet.

Ä Vi hoppas att kunderna ska bli inspirerade genom att inse att de är med och bidrar till konkreta och viktiga ändamål när de handlar, säger Daniel Bergh.

Millenniedagar hålls i second hand-butikerna i Helsingborg och Göteborg den 26 mars och i Uddevalla den 16 april, i samband med butikens 8-årsjubileum..

Läs mer om PMU:s vårkampanj här