Mukwege deltar i toppmötet om sexuellt våld

Politiker och NGOs från ett 100-tal länder möts under veckan i London för att uppmärksamma frågan om sexuellt våld i konflikt. Bland de inbjudna talarna är PMU:s partner, gynekologen och chefsläkaren för Panzisjukhuset, Denis Mukwege, som var där för att prata om det sexuella våld som under många år drabbat tiotusentals i DR Kongo. PMU driver SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence) på Panzisjukhuset, dit offren för det sexuella våldet kommer för vård.

Under gårdagen träffade Denis Mukwege Storbritanniens premiärminister David Cameron och brittisk media skriver att Dr. Mukwege tydligt förmedlade sitt budskap: “Det internationella samfundet måste upprätta en röd linje för användning av våldtäkt i krig på samma sätt som den gjort för användning av kemiska vapen.”

Initiativtagarna till det pågående toppmötet i London, är Storbritanniens utrikesminister William Hauge och skådespelaren Angelina Jolie som är Särskilt sändebud för FN:s flyktingkommissariat. Inför mötets öppnande i måndags sa de: “Vi vägrar acceptera att sexuellt våld i konflikt är ett problem som helt enkelt är för stort och komplext för att hanteras. Man sa samma sak om slavhandeln, eller om att förbjuda den illegala vapenhandeln. När den allmänna opinionen väcks och regeringarna rör om hos sig själva, då kan förändringar snabbt ske.”