Mukwege mottog Sakharov-priset i Strasbourg

Denis Mukwege fick EU-parlamentets Sakharov-pris för tankefrihet 2014 för sina insatser för de som fallit offer för det sexuella våldet i konfliktens DR Kongo. Enligt EU parlamentets hemsida ska parlamentets president, Martin Schulz ha uttryckt sin stora beundran över Dr. Mukweges arbete och samtidigt sagt att:
– Straffriheten för våldtäkt i väpnade konflikter är något som måste få ett slut och måste straffas precis som alla andra krigsbrott.

I sitt tal idag tackade Denis Mukwege för priset och sa att det bidrog till att uppmärksamma problemet, men varnade samtidigt att priset inte har någon betydelse för offren om omvärlden och politikerna inte går med dem i kampen och strävan efter fred, rättvisa och demokrati.

PMU var med och startade Panzisjukhuset tillsammans med Denis Mukwege i början på 2000-talet. 2004 startade PMU det världsberömda SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence) på sjukhuset, som man fortfarande driver. Till projektet kommer kvinnor och barn för vård efter att de utsatts för våldtäkt. Sedan start har mer än 20 000 överlevare av sexuellt våld fått vård.

Läs mer om PMU:s arbete på Panzisjukhuset här.

Här kan du läs mer om Denis Mukweges tal under utdelningen idag.