Mukwege: Priset speglar stödet utifrån

Ä Priset speglar att ni stödjer den kamp som jag och mina kollegor kämpat i över 15 år, sa Dr. Denis Mukwege igår efter att han fått motta Right Livelihood-priset för sina insatser för kvinnor som fallit offer för sexuellt våld i konflikten i DR Kongo.
I ett tal via en Skypelänk till inbjudna till Stockholms universitet igår, poängterade Dr. Mukwege att ett pris inte kan förändra världen, men uttryckte en förhoppning om att fler, genom priset, ska bli medvetna om problemet och ge sitt stöd.
Ä Att sluta hoppas är att sluta leva, priset kan väcka fler människor till att ge oss stöd.
Dr. Mukwege gjorde en tydlig vädjan om att världen inte får lämna kvinnorna åt sitt öde och berättade att det var just kvinnornas egen kamp som får honom och personalen på Panzisjukhuset att orka jobba för att hjälpa dem.
Ä Att se att dessa kvinnor kan le, trots att de utsatts för brott, får oss att orka kämpa vidare.

Denis Mukwege började sina medicinstudier med stipendium från svensk pingstmission och PMU var med och byggde upp sjukhuset med stöd från Sida och driver sedan 2004 SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence) som delfinansieras av ECHO. Centret ger kvinnor som utsatts för sexuellt våld vård och hjälp. Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och det senaste året har flera internationella profiler besökt SSV-projektet, däribland Zenaib Bangoura, FNs särskilda sändebud för frågor kring sexuellt våld i konflikter, Kyung-Wha Kang, biträdande generalsekreterare för humanitära frågor, Neil Wigan, Storbritanniens ambassadör i DR Kongo, en EU-delegation, Mette Sunnergen, Sveriges ambassadör i Kinshasa samt den franska journalisten och politikern Valerie Trierweiller. Valerie talade i veckan inför FN om de grymheter hon bevittnat under sitt besök på Panzisjukhuset tidigare i år.
Ä Jag hörde vittnesmål från kvinnor från tre generationer. Jag såg såren på ett barn på arton månader. Jag vill säga att de som begår dessa brott mot ett barn på två, fem eller 15 år, de begår dem mot sin egen dotter. När de våldtar en 30-årig kvinna, så våldför de sig på sin egen fru. När de våldtar en kvinna på 60 år, då våldför de sig på sin egen mor. Detta är ett brott mot liv!

Författare: Matilda Hector