Namninsamling för DR Kongo igång

Under manifestationen den 16 december medverkade flera personer för att upplysa om situationen i DR Kongo, däribland Margot Wallström, FN:s före detta särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt, och artisterna Asha Ali och Mikael “Zifa” Eriksson. PMU:s direktor Niclas Lindgren och Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg berättade om sina organisationers arbete i landet.

Maria Bard, påverkansstrateg på PMU intervjuade Wivine Chigorombo, medlem i Botkyrka pingstförsamling, som tvingades fly från DR Kongo på grund av sitt arbete mot sexuellt våld och för fred.

I samband med manifestationen startades också en namninsamling för att få Sverige att lyfta DR Kongo på den utrikespolitiska dagordningen, och verka för att de humanitära katastroferna i landet inte ska ignoreras av omvärlden. PMU, Diakonia, Kvinna till Kvinna med flera kräver att Sveriges regering:

– Lyfter upp Kongo-Kinshasa på Sveriges dagordning och ställer krav, såväl bilateralt som i EU, på både Kongos makthavare och världssamfundet att bekämpa våldet, bristen på rättsäkerhet, korruptionen samt plundringen av landet.

– Uppmuntrar EU och FN till sanktioner mot alla som bidrar till konflikten.

– Arbetar för att Kongos tillgångar skall komma befolkningen tillgodo.

Alla som stöder punkterna i namninsamlingen uppmuntras att skriva på och att även sprida namninsamlingen och kampanjen vidare, exempelvis genom en statusuppdatering på Facebook. Andra sätt att visa sitt engagemang är att samla in pengar till DR Kongo, eller att själv skriva till utrikesdepartementet och lyfta Kongofrågan.

Sammanlagt står 19 organisationer bakom namninsamlingen, som pågår fram till Internationella Kvinnodagen, den 8 mars. Då kommer representanter från PMU, Diakonia och Kvinna till Kvinna att lämna in namninsamlingen till ansvariga på Utrikesdepartementet och kräva att de reagerar.

Namninsamling på nätet här

Stöd PMU:s insamling för Kongo här