Niclas Lindgren efter mordförsöket på Mukwege: Ondskan måste utmanas

Jag har många gånger mött Dr. Mukwege, mannen med de många utmärkelserna och de fina titlarna. Men framför allt mannen med det stora, passionerade hjärtat, det seende ögonen och de lyssnande öronen. Mannen som vägrat vika ner sig trots tidigare hot efter hans modiga uttalanden och kritik mot världens politiker när det gäller passiviteten inför krisen i östra Kongo. Mannen som både påverkar på högsta politiska nivå, och samtidigt ser och tar hand om kvinnor utsatta för brutala våldtäkter. Mannen som alltid talar om behovet av att få stopp på våldet, och skapandet av liv, trygghet och fred.

Min kollega Birger Thuresson skriver på sin blogg: “Om ondskans hantlangare lyckats, så hade världen blivit bra mycket mörkare. Nu misslyckades attacken, men dagen förmörkas ändå av detta konkreta bevis för att Kongos kvinnors försvarare, denna beundransvärda spridare av ljus och hopp, lever under ett ständigt hot.”

Tyvärr blir modiga människor som vågar stå upp för det de tror på ofta utsatta. De som orkar och vågar utmana ondskan, varhelst den visar sig, och som lever ut Jesus-orden i Lukas 4:

“Her­rens an­de är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädje­bud till de fat­ti­ga. Han har sänt mig att förkun­na be­fri­el­se för de fång­na och syn för de blin­da, att ge de förtryck­ta fri­het.”

Vi får inte tystna. Vi får inte lägga locket på. Ondskan måste avslöjas, och utmanas. Det har du och jag ett gemensamt ansvar för. Att ge vårt stöd till människor med mod och civilkurage är viktigt, och människor som Dr. Mukwege får aldrig någonsin känna att de står ensamma i sin kamp. Därför är reaktionerna på nyheten om gårdagens händelse något positivt. Vi finns här, och vi ser. Tillsammans är vi starka.

Niclas Lindgren

Direktor för PMU