Nu bistås 4000 familjer i Filippinerna

När Edwin Arana, ledare inom Christ Centered Fellowship, vaknade klockan fyra på morgonen den 8 november hemma i Iloilo city visste han att en stor tyfon var på väg.

– Borgmästaren gick ut i radio och uppmanade invånarna att be för sin stad. Det har aldrig hänt förut, berättar han.

Invånarna i de områden som låg i tyfonens bana hade förvarnats, och flera tusen hade evakuerats. Ändå kunde man aldrig förutse dess konsekvenser.

– Jag kunde inte tro att det var sant. Många barn hade samlats ihop i ett evakueringscenter där de skulle vara trygga, men vågorna gick så högt upp att de ändå drunknade.

Själv sände Edwin just ett textmeddelande till en vän som han skulle åka till, när tyfonen kom, men fick aldrig något svar. Flera vänner gick inte att få kontakt med förrän flera dagar senare och alla CCF:s sju kyrkor i området förstördes.

Medan många hjälpsändningar nått fram till den hårt drabbade staden Tacloban, så är det svårare att nå de mer avlägsna öarna.

– Vi letar alltid efter de svårtillgängliga områden som inte nåtts med hjälpsändingar, berättar Edwin, som är projektledare för den humanitära insatsen. Vi har människor som finns på dessa öar och kan ge oss rapporter. Många båtar har förstörts, men genom vårt samarbete med myndigheterna kunde vi få tag i några och komma dit.

Genom sitt stora nätverk och sin vana av humanitära insatsen kunde CCF snabbt mobilisera över hundra volontärer som började arbetet med att förmedla förnödenheter till invånare efter katastrofen.

– Församlingsmedlemmar som själva drabbats hårt rycker osjälviskt ut för att hjälpa sina medsyskon, berättar Edwin. Vårt center är nu högkvarter för insatserna.

Genom PMU:s insats bistås 4000 familjer på flera öar. Varje hushåll får 25 kilo ris, nudlar, konserver med sardiner, tvättmedel, mjölk och andra förnödenheter. De får också dricksvatten och filtar. Allt ligger förpackat i en tunna, som de sedan kan samla regnvatten i.

– När förråden tog slut i staden kunde vi genom våra kontakter få fram mat från andra håll.

Landet drabbas av minst 20 tyfoner per år, och att detta är den 24:e hittills. Man väntar ytterligare några innan året är slut.

– Vårt folk har utvecklat en stor förmåga att överleva, men omfattningen av denna katastrof går ännu inte att överblicka. Vi kommer att behöva omvärdens hjälp under en lång tid framåt säger Edwin Arena.

Tillsammans med PMU planeras redan för ett långsiktigt arbete.
– Vi ser just nu över vilka resurser vi har och kommer att arbeta med att organisera människor för återuppbyggnad. Vi har utvecklat en modell där byinvånarna får stöd så att de tillsammans bygger hus efter hus, tills alla är färdiga.

Sedan tidigare förbereder CCF ett projekt inom Disaster Risk Reduction tillsammans med PMU. Det innebär att man hittar nya strategier för att överleva i ett område präglat av allt fler naturkatastrofer. Tidigare har också ett gemensamt projekt inom byutveckling pågått i flera år. Samarbetsförsamling i Sverige är Finska pingstförsamlingen i Göteborg.

För att ge en gåva till PMU:s insamling gå in HÄR och välj Filippinerna
Eller ge din gåva på Pg 90 00 50 Ä 6. Märk gåvan “Filippinerna”
Du kan också SMS:a TYFON till 72 980 för att ge 50 kr och TYFON100 för att ge 100kr.

Din gåva behövs!