Nu lanseras Eskilstuna Ger i samverkan med PMU

Pingstkyrkan i Eskilstuna har sedan länge varit med och stöttat biståndsprojekt för bland annat barn i Benin. Nu startar de upp en lokal insamlingsorganisation i samverkan med PMU. Foto: PMU

Den 29 maj lanseras Eskilstuna Ger, en lokal insamlingsorganisation som i samverkan med PMU kommer att samla in till bistånd. Det är Pingstkyrkan i Eskilstuna som tillsammans med dess secondhandbutik PMU Second Hand är initiativtagarna och kommer att driva Eskilstuna Ger.

Eskilstuna Ger blir det första lokala konceptet av dess sort i samverkan med PMU. Organisationen hoppas kunna bli ett lokalt, nära och naturligt val för människor i staden som vill ge till en biståndsorganisation. Eskilstunaborna kan få möjlighet att känna lokalt engagemang för frågor som är globala. Den lokala organisationen kommer att stödja människor i både humanitära kriser men också i långsiktiga utvecklingsprojekt.

– Vi vet att det finns en stark vilja hos människor att ge till insatser där man vet att hjälpen verkligen når fram till de behövande på ett tryggt, säkert och kostnadseffektivt sätt. Genom den lokala närheten till insamlingsorganisationen och en nära kommunikation hoppas vi kunna bygga upp ett förtroende för våra pågående och nya insatser, säger Allan Ekstedt, eskilstunabo och initiativtagare till satsningen.

Pingstkyrkan i Eskilstuna har under många år varit med och bidragit in i olika biståndsprojekt för att bland annat ge kvinnor och barn tillgång till utbildning och hälsovård i Benin, Togo, Mauretanien och Uganda. Men nu vill man erbjuda alla eskilstunabor att vara med och regelbundet stötta satsningar i humanitära kriser men också långsiktiga utvecklingsprojekt.

För att markera uppstarten av Eskilstuna Ger anordnas ett smittsäkert utomhusevent utanför PMU Second Hand innan och i samband med öppning av butiken kl 9.45 den 29 maj. Representanter från PMU och från Pingstkyrkan kommer att delta. Även kommunens kommunalråd Jimmy Jansson (S) kommer att hålla ett tal i samband med lanseringen.

En specialbyggd mc-ambulans, som vanligtvis transporterar gravida kvinnor till sjukhus i Burundi, kommer att också att finnas på plats utanför butiken. Tanken är att ge eskilstunaborna och de volontärer som arbetar i butiken ett konkret exempel på vad Eskilstuna Ger kommer vara med och bidra till. mc-ambulanser i Burundi är många gånger det enda sätt för blivande mammor att ta sig till sjukhus vilket gör stor skillnad för mödradödligheten i landet. HÄR kan du läsa mer om mc-ambulanserna. Under dagen kommer allmänhet och medier ha möjlighet att provåka mc-ambulansen och kunna ställa frågor om projektet.

PMU ser gärna fler lokala insamlingsinitiativ! Vill du eller någon annan i din pingstkyrka driva ett insamlingsprojekt med PMU? Kontakta PMU:s kommunikations- och insamlingschef Johanna Litsgård Lebourne på johanna.litsgard.lebourne@pmu.se  

LINNÉA JIMENEZ