Ny bok om Kongo berättar om hopp

Elva år efter boken De glömda kvinnornas röst har journalisten Birger Thureson rest tillbaka för att höra vad som har hänt.

Justine blev våldtagen inför ögonen på sin man och son. Berthe överfölls på vägen hem. Kubanage skulle sälja bananer till gruvarbetarna men blev istället utsatt för sexuellt våld.

Att historierna från Kongo är brutala vet allt fler även utanför landets gränser. Men det slutar inte där.

Tack vare stöd och hjälp, inte minst från Panzisjukhuset och dess chefsläkare Denis Mukwege som tog emot Nobels Fredspris 2018, kan kvinnorna berätta om att livet har gått vidare – och blivit bättre.

Nu kommer därför uppföljaren De reste sig och gick vidare – hoppets röster från krisernas Kongo (Libris).

I den här boken berättar kvinnor om vad de har utsatts för, men också om hur de har det i dag. Det är en bok som andas hopp. Birger Thureson skriver också om den svenska pingstmissionens historia i Kongo och ger en bakgrund till läget i landet.

– När jag ser en kvinna resa sig efter att ha blivit utsatt för brutalt sexuellt våld, då får jag kraft att arbeta vidare. Då känner jag att resultatet är värt mödan, säger Denis Mukwege som också intervjuas i boken.

– Det går att göra något åt våldet. Det är därför jag har skrivit den här boken, säger Birger Thureson.

Beställ boken via Pingsts webshop. Överskottet av försäljningen går till Panzisjukhusets projekt för kvinnor som överlevt sexuellt våld, SSV.

Boken finns också som gratis premie för den som blir månadsgivare till PMU just nu.