Ny bok om Mukwege presenteras vid seminarium om våld mot kvinnor

Temat för Läkarmissionens stora seminarium 2013 är Våld mot kvinnor i konfliktområden. Under seminariet presenteras också den nya boken om Denis Mukwege Ä “En hjältes biografi” som kommer ut i höst. Den är skriven av Berthil Åkerlund och ges ut av Weyler förlag i samarbete med PMU och Läkarmissionen.

Margot Wallström, FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt 2010-2012, kommer att tala på temat “Kvinnor i konfliktområden. Problemen, behoven och möjligheterna.” Medverkar gör också Mama London, känd för sitt engagemang för kvinnor som utsatts för sexuellt våld i DR Kongo. I anslutning till Panzisjukhuset i Bukavu driver hon bland annat ett daghem för barn som kommit till efter övergrepp.

En paneldebatt följer mellan Margot Wallström, Mama London och Svante Weyler, förläggare, kring vad som krävs för att hejda våldet mot kvinnor i konfliktområden.

Moderatorn Maria Bard, sakkunnig i frågor som rör DR Kongo hos PMU, ser fram emot samtalet:

– Både boken om dr Denis Mukwege och Mama Londons berättelse handlar om personer som blev vittnen till fruktansvärda övergrepp på sina landsmän och inte kunde tiga still, säger hon. De ställdes inför valet att blunda eller möta sina medmänniskor och verka för en direkt förändring. Margot Wallström har under sina år som FNs särskilda sändebud även hon fått se konsekvenserna av fruktansvärda övergrepp men också mött människor som dr Mukwege och Mama London, som valt att ställa sig upp och vara en motkraft.
– Ett samtal med denna panel tror jag kommer bli väldigt intressant och ta oss bakom schablonbilder av det sexuella våldet och visa på fler perspektiv.

Seminariet pågår mellan 12.00 och 16.00 i Alvikssalen på Segelbåtsvägen 13, Essinge Konferenscenter.

Läs mer om PMU:s arbete i DR Kongo och hur du kan bidra här