Ny film: De kräver medborgarskap i sitt land

Mangyanerna nekas mänskliga rättigheter. De saknar medborgarskap i sitt eget land. De kan inte rösta. Barnen får inte gå i skola. De ställs utanför samhäller och diskrimineras konsekvent av sin omgivning.

Men nu ljusnar det, tack vare ett svenskt biståndsprojekt. Mangyanerna, som trängts undan till bergen på Mindoro, får stöd till utveckling av sina byar. Men framför allt får de hjälp att registrera sig som medborgare i det land där de bor. Därmed öppnas dörren till utbildning för barnen och till helt nya livsvillkor för de vuxna. Människor får makt över sina egna liv och blir delaktiga i samhällslivet.

Filmen, som gjorts av Birger Thureson och Roger Svanell, berättar inte bara om hur svenskt bistånd ger mangyanerna framtidshopp. Den kastar också ljus över problem som sällan diskuteras, nämligen att minoritetsfolk Ä det finns omkring 350 sådana i världen Ä ofta nekas mänskliga rättigheter, och därmed hålls inlåsta i fattigdom.  

Filmen har sin officiella premiärvisning den 27 mars i Pingst-huset då PMU InterLife arrangerar: “Kyrkan som rättvisans röst Ä ett seminarium om påverkansarbete”.

Mer information om seminariet Ä klicka här.

Se eller ladda ner filmen Ä klicka här.