Ny rapport: Humanitära behoven större än någonsin 2017

År 2017 kommer de humanitära behoven blir större än någonsin, enligt en ny FN rapport.

Under 2016 räddade, skyddade och stöttade humanitära aktörer fler människor än någonsin tidigare. 120 miljoner människor var i behov av nödhjälp för att överleva. Men enligt en ny rapport från FN:s koordineringsorgan OCHA, kommer mer än 128,6 miljoner människor i 33 länder att vara i behov av humanitärt stöd år 2017. För att möta behoven det kommande året behövs 22.2 miljarder US dollar.

Enligt en rapport från ACAPS räknar hjälporganisationer i Syrien med att de humanitära behoven kommer växa ytterligare i takt med att kriget intensifieras och ingen fredlig politisk lösning ser ut att finnas i sikte. Rapporten beskriver också hur de humanitära behoven kommer förvärras i länder som Burundi, Mali, Venezuela och Zimbabwe under 2017.

Den eskalerande svåra humanitära situationen i världen märks redan av bland PMU:s partners. Sedan 2015 har PMU gått från att ge stöd till 18 insatser i tio länder till 28 insatser i 15 länder. Genom ökat stöd från både privata givare, Radiohjälpen och Sida har man kunnat bistå fler partners som arbetar i länder med en pågående kris.
– Det finns några kriser som FN betecknar som världens största kriser i fråga om akut behov av extern nödhjälp för att människor ska överleva. Dessa kriser finns bland annat i Syrien, Sydsudan och Irak. PMU gör just nu insatser i alla dessa länder, säger Jessica Hedman, humanitär handläggare på PMU.

Läs rapporterna här:
Global humanitarian overview 2017
Crisis overview 2016 – Humanitarian trends and risks for 2017

MATILDA HECTOR