Nya insatser startar i torkdrabbade Afrika

Det krävs omedelbar handling för att undvika nya hungerkatastrofer i Östafrika och i Sahelområdet söder om Sahara.
– Rapporter kommer åter från våra samarbetspartner i detta stora område om uteblivna regn. De politiska oroligheter som pågår i flera länder förvärrar läget ytterligare, säger Lennart Nolvall, koordinator för PMU:s humanitära insatser.

I Västafrika har torka, höjda matpriser och konflikter skapat en akut situation för miljontals människor. PMU anslår ytterligare medel till den humanitära insats som pågår i Mauretanien för flyktingar från Mali som kommit till Basseknou och Mberra i sydöstra delen av landet. Flyktingströmmen från grannlandet ökar ständigt.

– Det är krig och osäkerhet i Mali. Jag flydde från Lerneb med mina små flickor. Deras pappa har åkt till Elfenbenskusten för att hitta arbete, berätta Teubtha, 26 år, som genom insatsen fått ett tält att bo i.

Förutom att distribura tält, verkar samarbetspartnern Espoir långsiktigt med att hjälpa flyktingarna att organisera sig och starta inkomstbringande aktiviteter.

Invånare i Östafrika drabbades förra året av stora boskapsförluster och såg sina odlingar förstöras. Svälten skördade också ett stort antal människoliv. Genom insamlade medel har PMU genomfört insatser i Kenya och Etiopien. Bilder från samarbetspartnern FPFK, Free Pentecostal Fellowship in Kenya, visar nu åter vissna skördefält och förtorkad jord.

Ä Invånare som knappt hunnit återhämta sig riskerar nu att drabbas hårt igen och PMU har beslutat att ge ytterligare stöd till FPFK, berättar Lennart Nolvall.

En andra fas av insatsen i Etiopien har också startat, där 7000 hushåll i distriktet Moyale på gränsen mot Kenya ska stärkas i sin kapacitet att klara kommande torkperioder. En konflikt mellan klanerna Borena and Gerri har lett till att flyktingar strömmat in i området, och sårbarheten ökar allt mer. Fokus ligger på inkomstgenererande aktiviteter, nya jordbruksmetoder och att hitta sätt att lagra vatten. Samarbetspartner är Ethiopian Mulu Wongel Amagnoch Church Development Organization, EMWACDO.

Ge din gåva genom att sms:a “Afrika100” till 72 980 eller gå in här