Nya skolpaketet fokuserar på alla barns rätt till utbildning

Varje år ger PMU InterLife ut ett skolpaket som genom reportage, film och kreativa uttryck vill öka barns nyfikenhet på sin omvärld. Materialet vill även ge barn konkreta redskap till att själva bli världsförbättrare på lokal såväl som global nivå.

I 2009/2010 års upplaga av Skolpaketet tittar vi närmare på Filippinerna. Vi får bland annat träffa Josephine Agbuya. Hon bor mitt bland soporna i Manila. Hon hoppas att det hon får lära sig i skolan ska ta henne bort från soporna.

Hip-hop artisten Timbuktu delar med sig av en trestegsmodell. Med hjälp av den tror han att unga och äldre kan vara med och förändra världen. Vi får även några konkreta tips från Dammlötskolan utanför Nyköping. Lärare och elever på skolan bestämde sig för att vara med och förändra situationen för barn i andra länder.

Skolpaketet 2009/2010 har ett särskilt fokus på artikel 28 i FN:s barnkonvention. Den handlar om alla barns rätt till utbildning. Men tyvärr ser det inte ut så i världen idag:

– Omkring 72 miljoner barn går inte i skola. Det kan bero på att de lever i krigshärjade områden, att deras föräldrar inte har råd att skicka dem till skolan eller att barnen behövs hemma som arbetskraft.
–  Den som kan räkna, skriva och läsa har förutsättningar att ta sig ur fattigdom och kan vara med och påverka och förändra situationer till det bättre för sig själva och andra, genom just tillgång till kunskap.

-Därför tycker vi att det är viktigt att den här tidningen handlar om just alla barns rätt till utbildning, säger Anna Gustavsson, projektledare.

-Utifrån ambitionen att ge barn en vidare bild av syd och kunskap om FN:s barnkonvention låter materialet barn själva komma till tals och dela med sig om sina tankar kring utbildning, solidaritet och medmänsklighet, fortsätter Anna.

Skolpaketet riktar sig till barn i mellanstadieåldern och kan användas i kyrkans barngrupper och i skolans undervisning.

Skolpaketet består av en tidning, film, 2 lärarhandledningar samt 2 affischer.

Beställ skolpaketet här!