Nytt projekt ska stärka kvinnor i Egypten

99,3 procent av Egyptens kvinnor är utsatt för sexuella trakasserier enligt undersökningar som gjorts.

– Min känsla är att siffran nog är högra än så. Alla jag möter i min omgivning har blivit utsatta, berättar en medarbetare till en av PMU:s partner när jag besöker dem på plats i Egypten.

Kvinnor drar sig för att gå ut, åka med kommunala transportmedel och befinna sig på platser med mycket folk. I Egypten är just det sista extra svårt. Jag blir själv varnad för att, som ensam kvinna, åka tåg mellan Alexandria och Kairo.

– Efter att ha pratat med våra vänner och andra i vår omgivning kände vi att vi var tvungna att försöka göra något åt situationen, säger medarbetaren.

Därför ska planerar de nu att, med hjälp av pengar från församlingar i Sverige och PMU, starta upp ett arbete för att stärka kvinnor men också för män och pojkar, för att öppna deras ögon för situationen.

– När man pratar med andra framkommer det ofta att flickorna och kvinnorna får skylla sig själva. Att de har klätt sig fel, varit på fel ställe eller helt enkelt varit för glada och skrattat. Pojkarna förstår inte vad deras agerande betyder. Därför är det viktigt att få dem att förstå att detta kunde vara deras mamma eller syster.

Genom att utbilda i kvinnors rättigheter, sexuella trakasserier och andra relaterade frågor, som omskärelse, hoppas PMU:s partnerorganisation ge kvinnor i Egypten en bättre framtid.

Av Hanna Toorell