Osäkerheten ökar i DR Kongo: PMU uppmanar till handling

Förra onsdagen började åter striderna mellan regeringsarmén och M23, efter ett par månaders uppehåll. FN anklagar, utifrån en rapport, grannländerna Rwanda och Uganda för att stödja rebellerna och Sverige har valt att hålla inne biståndet till Rwanda. I fredags gick FN också ut med hot om sanktioner mot rebellrörelsen M23 och dem som stöder den. Såväl Rwanda som Uganda motstrider dock anklagelserna om inblandning.

I norra Kivu ökar oron och våldet, och 400 000 invånare befinner sig på flykt inom landet
– Antalet våldtäkter mot kvinnor har ökat, men det är svårt att sätta siffror på detta, säger Roland Stenlund, verksam för PMU på plats i landet. Det är uppenbart att säkerhetsläget har försämrats.

Banyene Bulhere, före detta ledare för PMU:s samarbetspartner Cepac, blev den 9 oktober kidnappad för att några timmar senare lämnas bunden på en kyrkogård i Goma. Även Denis Mukwege, överläkare vid Panzisjukhuset, upplever en ökad hotbild.

Behovet av humanitär hjälp har ökat kraftigt i landet, men FN-organet World Food Program har inte tillräckligt med resurser för att täcka det mest akuta matbehovet.

– I dag pågår många konflikter i världen, och i ljuset av dem tenderar intresset för en mer konstant konflikt som den i DR Kongo att blekna, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU. Det är bra att Sverige tar ställning genom att hålla inne biståndet till Rwanda i väntan på klargöranden. Samtidigt behöver vi agera aktivt, tillsammans med andra parter, för att hitta en hållbar lösning i landet.

Lindgren framhåller vikten av att se till den bredare problematik vars olika komponenter samverkar i den konflikt som råder, och inte fastna vid enskilda faktorer som konfliktmineraler och sexuellt våld. Det behövs såväl en reformering av landets armé, rättssäkerhet och infrastruktur, som en lösning på regionala och lokala konflikter som råder.
– Samtidigt behöver vi arbeta på djupet för att främja försoningsprocesser och motverka destruktiva könsroller och där har kyrkan och männen en viktig roll att spela, säger han.

I ett tal till FN den 25 september, framhöll också Denis Mukwege bristen på politisk vilja från omvärldens att agera för Kongo. “Vi behöver inte fler bevis, vi behöver handling, omedelbar handling för att ställa dem till svars som står bakom brotten mot mänskligheten” sade han bland annat, och framhöll att Kongos kvinnor har rätt att skyddas från övergrepp, på samma sätt som andra kvinnor i världen.

PMU:s insatser i DR Kongo, i samarbete med Cepac, fortsätter. Förutom vården vid Panzisjukhuset, stöds bland annat ett stort antal nutritionscenter, där barn och ammande mammor får näringsrik kost och vård. Just nu planeras också för insatser för att kvalitativ mödrahälsovård ska bli tillgänglig för fler kvinnor.