Över 1500 familjer bistås i Sri Lanka

Över en miljon invånare har drabbats av översvämningarna i Sri Lanka, till följd av ovanligt kraftiga monsunregn. Hundratusentals har blivit hemlösa. Fattiga och utsatta människor som redan tidigare drabbats hårt av naturkatastrofer och krig, har än en gång tvingats lämna sina hem och fått se sin tillvaro raseras. Behovet av mat, vatten, kläder och mediciner samt tillfälliga bostäder och sanitära lösningar, är stort.

PMU har startat en insamling och den insats som nu inletts finansieras helt av gåvogivare.

– Hälsosituationen riskerar att försämras snabbt för de svagare grupperna av invånare, som barnen och de äldre, om de inte får mat. Den insats vi genomför kan därför betyda överlevnad för dem, säger Lennart Nolvall, samordnare för PMU:s humanitära arbete.

Totalt bistås nu över 1500 familjer med matpaket, sjukvård, samt förnödenheter som vattendunkar, handdukar, regnkläder/kläder, filtar och sängkläder och material att täcka marken med, för att skydda från fukt.

Arbetet genomförs av PMU:s lokala samarbetspartner Fridsro, som har lång erfarenhet av humanitär verksamhet. Bland annat bistod man drabbade efter tsunamikatastrofen och flyktingar under inbördeskriget.

Situationen är värst i de östra och mellersta delarna av landet, som drabbats av lerskred och stigande vattennivåer. En femtedel av landets jordbruksområden ligger under vatten och stora delar av skörden är förstörd. Skolor håller stängt och militären har sänts ut för att hjälpa isolerade byar.

Insatsen riktas till familjer i tre distrikt i östra Sri Lanka, som skurits av från omvärlden.

Ä Vår samarbetspartner Fridsro har blivit ombedd av landets myndigheter att bistå de mindre grupper av invånare som lever i svårtillgängliga områden och inte kunnat nås genom större insatser, berättar Lennart Nolvall, samordnare för PMU:s humanitära arbete.

Vattenmassorna väntas börja sjunka bort under februari, och först därefter blir det möjligt att undersöka vilka skador som uppstått på infrastrukturen och utvärdera mer långsiktiga behov.

Det humanitära projektet beräknas i huvudsak pågå under de närmsta två veckorna.

Så här kan du hjälpa Sri Lanka:

– Ge 50 kr genom att SMS:a PMU Srilanka till 72 930
– Ge din gåva direkt via hemsidan
. Klicka här