Över 800 000 på flykt från krigets Syrien: PMU:s insamling fortsätter!

Totalt har nu över 800 000 syrier flytt kriget till grannländerna och många av dem är barn. PMU:s samarbetspartner World Vision Lebanon strävar efter att kunna hjälpa fler.

Många av barnen har blivit vittne till eller själva utsatts för våld i kriget, och fryser nu i de enkla bostäder eller tält där de är inhysta. I WVL:s rapport “Robbed of childhood, running from war” berättar barn i Bekaadalen om sina liv:

“Mina tre bröder dog i Syrien. De var mindre än jag. De sköt mina bröder när de lekte med andra barn på gatan.”

Barnen berättar om utanförskap, otrygghet och oro över att ha skilts från sina familjer.

I Bekaadalen, där lokalbefolkningen redan i stor fattigdom, möter flyktingarna från Syrien stora problem. Behovet av varma kläder, filtar och kaminer är akut.

“Jag vill bara ha kläder. Alla de jag hade brändes. Jag äger bara de jag har på mig” säger ett tolvårigt barn i rapporten.

Konkurrensen om arbete ökar, liksom trycket på bostadsmarknaden. Skolor som redan brottas med för många elever och för få resurser, klarar inte av att ta emot fler flyktingbarn.

Många flyktingar förblir också oregistrerade och går därför miste om stöd som mat och sjukvård, från FN.

PMU:s insats i samarbete med World Vision Lebanon har gett varma vinterkläder till över 2500 flyktingbarn och extraundervisning till mer är 120 barn. Fler barn behöver hjälp och insamlingen fortsätter!

Läs mer om vad PMU gör just nu och ge en gåva här

Du kan också sms:a SYRIEN till 72 980 om du vill ge 50 kr, eller SYRIEN100 om du vill ge 100 kr till insamlingen “Syriens barn.”

Läs Noomi Linds blogginlägg om mötet med en syrisk flyktingpojke här