• Din varukorg är tom
Till shopen

På jakt efter vatten

Tillsammans med vår partner ACROSS och två vatteningenjörer från svenska Sweco tog vi oss till Kapoeta East i Sydsudan för att undersöka möjligheterna att öka invånarnas tillgång till vatten. Och det går att göra med relativt enkla metoder!

Tillsammans med vår partner ACROSS och två vatteningenjörer från svenska Sweco tog vi oss till Kapoeta East i Sydsudan för att undersöka möjligheterna att öka invånarnas tillgång till vatten. Och det går att göra med relativt enkla metoder!

Det är som att de bor allra längst bort. Ute i ingenstans. Så långt ute på landsbygden att ingenting finns. Definitivt inga samhällsfunktioner, men knappt heller mat eller vatten. Det har inte regnat som det ska på flera säsonger och flodfårorna är torrlagda. Temperaturen ligger runt 40 grader och torkan slår ut skördarna. Ändå bor folkgruppen Toposa på Kauto-platån, i Kapoeta East i sydöstra Sydsudan. Helt isolerade.

 

För att hitta vatten att förse familj och boskap med tvingas de ofta gå i flera dagar. De gräver efter vatten i flodfårorna men måste gräva allt djupare eftersom grundvattennivån sjunker. Livsfarliga gropar på 5-6 meter är vanliga och 3-4 personer kan stå på olika nivåer under marken och skicka hinkar emellan sig. Rasrisken är överhängande och risken att ramla ner i ett av de många uppgrävda hålen stor. Och när ett störtregn kommer, vilket sker ibland, förstörs groparna och nya vattenhål måste grävas upp.

Hit tog sig nyligen ett team från PMU, vår partner ACROSS, och två vatteningenjörer från svenska Sweco för att undersöka möjligheterna att öka invånarnas tillgång till vatten. Hydrologerna hade i förväg studerat satellitbilder för att se ut lämpliga platser att besöka. Väl på plats, efter ett par dagars bilresa på bedrövliga vägar i ödemark, kunde de till slut jämföra förstudierna med landskapet. Teamet vandrade längs flodbanker, analyserade jordarter, tittade efter förekomsten av ytliga berg, mätte höjder och lutningar…

 

Och kom fram till att det går att öka vattentillgången med relativt enkla metoder. Det handlar bland annat om att spara det regnvatten som kommer och hindra det från att avdunsta genom att anlägga sanddammar; att komma åt grundvattnet genom underjordiska magasin och att förstärka de utgrävda vattenhålen med cementringar staplade på varandra för att hindra väggarna från att falla in.

 

Men det finns svårigheter förstås. Området är utsatt för torka och klimatförändringarna kommer förstärka den svåra miljön. Att frakta cement upp till platån blir också en utmaning. Liksom om det skulle komma regn som försvårar grävarbetet. Men vi måste lyckas, för vi är övertygade om att alla människor har rätt till rent vatten.

 

Rapporten från resan kommer att lanseras framöver. Håll utkik efter nästa steg i vattenprojektet i Sydsudan då vi planerar att genomföra vatteningenjörernas rekommendationer för att öka tillgången till vatten.

Alla människors rätt till rent vatten