Panzisjukhuset och Denis Mukwege
Denis Mukwege, chefsläkare på det PMU-stödda Panzisjukhuset i Demokratiska republiken Kongo, fick motta Nobels fredspris för sin outtröttliga kamp emot det sexuella våldet i landet, där inte ens de yngsta skonas.
I slutet av 90-talet var PMU med och byggde Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo – ett sjukhus där våldtagna kvinnor och barn får kvalificerad vård och hjälp att läka, både kroppsligt och själsligt. Sedan dess har sjukhuset och dess livsviktiga arbete varit ett av PMU:s största och viktigaste åtaganden. Tillsammans med vår partner Denis Mukwege och hans stab arbetar vi med ett enda mål i sikte: Fred och en bättre framtid för Kongos folk.
Med ditt stöd kan vi fortsätta göra skillnad tillsammans.
SURVIVORS OF SEXUAL VIOLENCE (SSV)
I början av 2000-talet kom den första patienten som hade utsatts för sexuellt våld. Föga visste man då att det man såg var början på vad som bäst beskrivs som en epidemi. 2004 startade PMU det sedermera världsberömda Survivors of sexual violence (SSV)-projektet och mellan åren 2004-2014 vårdade man över 32 000 patienter, den yngsta flickan bara några månader gammal.
BÅDE KROPPSLIG OCH SJÄLSLIG VÅRD
På Panzisjukhuset jobbar man efter en holistisk modell där operationer av svårt sargade underliv bara är en del av den hjälp kvinnorna får. Efter en våldtäkt är det lika viktigt att stärka kvinnans självkänsla som att reparera hennes kropp, och redan vid inskrivning träffar kvinnorna en socialassistent som kopplas in på deras fall. På sjukhusområdet finns även psykologer som kvinnorna kan träffa regelbundet. Efter behandling får kvinnorna enkel yrkesutbildning för att ges möjlighet till framtida försörjning eftersom många inte kan återvända hem på grund av skammen och stigmatiseringen kring sexuellt våld.
EN RÖST FÖR KONGOS KVINNOR
Denis Mukwege har vigt sitt liv åt att ge röst åt Kongos utsatta kvinnor och barn. Han är idag internationellt erkänd och han har talat inför FN:s generalförsamling, i Sveriges riksdag och mött ett flertal regerings- och statschefer i Europa för att väcka medvetenhet och uppmana till agerande kring den våldsamma konflikten i Kongo.
TILLDELAD NOBELS FREDSPRIS FÖR SITT ARBETE
Denis Mukwege är flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete och blev 2018 tilldelad Nobels fredspris. Nedan följer Denis Mukweges priser och utmärkelser han fått genom åren:
- 2008 – FN:s pris för mänskliga rättigheter.
- 2009 – Olof Palme-priset.
- 2011 – Kung Baudouin International Development Prize.
- 2011 – Clintons Global Citizens Award.
- 2013 – Right Livelihood Award.
- 2013 – Foundation Chirac Prize.
- 2014 – Sacharovpriset
- 2018 – Nobels fredspris
Tillsammans med Mukwege driver PMU påverkansarbete för att skapa förändring och lyfta situationen i Kongo. Mer om detta kan du läsa om här.
- 1980-1983 – Mukwege genomför medicinstudier i Burundi med stipendium från svenska pingstmissionen.
- 1983 – Mukwege påbörjar sin läkartjänst vid svenska pingstmissionens sjukhus i Lemera.
- 1984-1989 – Mukwege genomför gynekologistudier i Frankrike med stipendium från PMU.
- 1996 – Mukwege tvingas fly från Lemera-sjukhuset på grund av befrielsekriget.
- 2002 – Panzisjukhuset där Denis Mukwege blir chefsläkare invigs.
- 2004 – Survivors of sexual violence (SSV)-projektet som PMU driver startas upp i samverkan med ECHO, EU:s humanitära organisation, för att stötta offren för det sexuella våldet.
VÅLDTÄKT SOM VAPEN I KAMPEN OM NATURTILLGÅNGAR
Landet har länge härjats av våld, korruption och fattigdom. Den instabila politiska situationen har lett till utbredd fattigdom där soldater och rebeller använder sexuellt våld som vapen i striden om de enorma naturtillgångar som finns i landet. Den utbredda fattigdomen och de många konflikterna skapar även civila förövare, vilket leder till att det sexuella våldet normaliseras och allt fler blir drabbade.
KRIGSSTRATEGI: SPLITTRA FAMILJER OCH SAMHÄLLEN
I DR Kongo är skammen och stigmatiseringen kring sexuellt våld stort. Det är ett effektivt vapen i konflikternas Kongo eftersom det splittrar familjer och samhällen när kvinnan, som oftast är navet i familjen, skadas och sedan inte kan återvända hem. Våldtäkt ses inte heller bara som en attack mot kvinnan, utan även mot de män i kvinnans liv vars maskulinitet ifrågasätts, mot kvinnans barn som ofta tvingas till att se på och mot hela byn som var oförmögna att skydda henne.
ETT MAKTSPEL
Sexuellt våld handlar också om makt. Makten att förstöra en annan människas liv. Kvinnor som blivit utsatt för våldtäkt förlorar ofta den kraft de tidigare haft och blir passiva och drabbas av skam, rädsla och utstötthet. Våldtäkt är ett enkelt sätt ta ifrån en kvinna all hennes värdighet och ingjuta skräck hos både den drabbade och i resten av samhället.
ANDRA SÄTT ATT GE
Plusgiro
900050-6
Märk din gåva “Kongo”
Skicka din gåva till 9000506, märk gåvan “Kongo”.
Sms:a: KONGO100 till 72 980 för att ge 100 kr.