PMU bevittnade förödelsen efter IS ockupation

– Vi såg stor förstörelse i byarna vi besökte. Bomber hade fällts när man skulle frita områden från IS och vissa hus var helt demolerade. Det säger Madeleine Ahlgren, humanitär programhandläggare på PMU, som i dagarna besökt byar i utkanten av Mosul i Irak och träffat människor som nu börjat återvända hem efter att ha levt både under IS ockupation och på flykt från terrororganisationen.

Islamiska Statens (IS) ockupation av Mosul har skapat stora flyktingströmmar. Sedan den militära operationen att återta staden från terrororganisationen började i oktober förra året, så har mer än 360 000 människor fördrivits från sina hem i Mosul och kringliggande områden.
– IS ockuperade vår by och behandlade oss otroligt dåligt. De skar mig två gånger eftersom mitt skägg inte var tillräckligt långt. En del människor i byn straffades med piskrapp, berättar Muhammed Omar Taha som kommer från Fadhiliya. Under två år levde han och hans familj under IS kontroll.

Tillsammans med ett team från PMU besökte Madeleine Ahlgren, humanitär programhandläggare på PMU, i veckan byar, som ligger en kvarts bilresa från Mosul, för att träffa människor som flytt undan IS.
– IS lade ut minor runt byn där vi bodde så att vi inte skulle kunna fly, berättar Muhammed Omar Taha, som är en av dem som PMU-teamet mötte.
– Byarna vi besökte har varit kontrollerade av IS och har bara varit fritagna i ungefär sex månader, förklarar Madeleine Ahlgren.

Många minor finns fortfarande kvar, vilket gör att det tar lång tid innan alla människor kan återvända till sina hem. Istället lever man i flyktingläger eller hos vänner och släktingar. Elva miljoner människor i Irak beräknas i dagsläget vara i behov av nödhjälp.
– Bristen på mat och vatten är stor. Man saknar också hygienartiklar, kläder och andra basala förnödenheter, säger Madeleine Ahlgren. Just nu bedriver PMU två humanitära insatser i norra Irak.
– Tillsammans med vår partner Tearfund bygger och rehabiliterar vi brunnar för att få igång vattensystem som blivit förstörda, så att människor ska kunna flytta tillbaka till sina byar. Vi arbetar också med ett projekt som ger försörjningsstöd till utsatta familjer, säger Madeleine.
– Sedan planerar vi ett projekt tillsammans med Evangelical Presbytarian Church i Kirkuk. Församlingen har bara 100 medlemmar, men har under de senaste fyra månaderna hjälpt omkring 4000 människor med förnödenheter som filtar och mat, och genom att öppna upp kyrkan och sina hem.

Matilda Hector