PMU bevittnar hungersnöden i Sydsudan

–100 000 människor befinner sig redan i ett tillstånd av svält och ytterligare en miljon hotas av svält, säger Jessica Hedman, PMU:s humanitära koordinator som just nu besöker Sydsudan där hon bevittnar den enorma hungersnöd som drabbat befolkningen till följd av konflikt och torka. 

Sydsudan genomgår just nu en av de värsta humanitära kriserna i världen enligt FN. Konflikten i landet har pågått i tre år, och människor har inte kunnat leva normala liv sedan inbördeskriget bröt ut. Mellan tre och fyra miljoner människor har tvingats fly sina hem, många är helt utan försörjningsmöjligheter och bristen på mat och vatten är stor.
Jessica Hedman från PMU har träffat några av de omkring 11 000 internflyktingar som flytt från Wonduruba, och som nu befinner sig i Gudele i utkanten av Juba.
– Jag träffade drygt 400 internflyktingar i en kyrka i Gudele och pratade bland annat med kvinnor som har tvingats lämna sina hem och sina män. Männen har ofta stannat för att skydda hemmet, eller för att strida för olika grupper. Vi träffade äldre som har skjutsats i skottkärror för att överhuvudtaget kunna fly sina hemområden, som är för svaga för att gå. Vi har träffat barn som har förlorat sina föräldrar och möjligheten att gå i skolan, berättar Jessica Hedman.
Många som tidigare hade ett bra liv är nu tvingade att leva som tiggare – man har flytt utan att ha fått med sig någonting och blir samtidigt en börda för andra som redan har det tufft och inte kan hjälpa.
– Nu kämpar man dagligen för att överleva. Man samlar mat genom att plocka upp överblivna rester från restauranger som man ger till sina barn. Man samlar upp bönor som har fallit ner från handlarnas bord på marknaden. Det är en katastrofsituation som behöver akut respons från externa aktörer för att människor ska kunna överleva, menar Jessica Hedman.

PMU har sedan länge ett samarbete med Sudan Pentecostal Church, SPC, som bland annat deltagit i fredsförhandlingarna på regeringsnivå. Den akuta humanitära insats som man nu inlett kommer att ske i samarbete med både SPC och partnern Across.
– I ett första skede ska vi dela ut mat till de familjer som inte har möjlighet att försörja sig. I lägren såg vi barn som var undernärda och som under dagen inte hade fått ett enda mål mat i sina magar. Vi stödjer insatser som syftar till att de inte faller in i allvarlig undernäring och inte drabbas av sjukdomar som följer därpå. Utöver detta så undersöker vi även möjligheterna för hur vi kan stötta andra typer av mer långsiktiga insatser, säger Jessica Hedman.

Vi kan fortfarande rädda liv. PMU genomför just nu en insats tillsammans med den lokala partnern Across, som bygger brunnar och förser människor med mat.
Swisha till 9000506, märk gåvan ”Sydsudan”.
SMS:a SYDSUDAN till 72980 för att skänka 100 kr.
PG 90 00 50-6, märk gåvan ”Sydsudan”.
Ge en gåva via
www.pmu.se.
Matilda hector