PMU debatterar mödravård på Passagen

Det är hög tid att fler får veta att världens mödrar prioriteras allra lägst i kampen mot fattigdom och att det är ett allvarligt hinder för utveckling, skriver Niclas Lindgren.

Skrämmande många kvinnor får fortfarande inte någon mödravård alls under sin graviditet, och föder barn utan någon utbildad barnmorska eller läkare till hands. Minst tusen kvinnor dör därför varje dag, och många gånger också deras bebisar. Nästan alla bor i Afrika. Och för varje mamma som dör, får minst 20 förlossningsskador.

Även om en stor del av diskrimineringen sker i deras egna samhällen, får resten av världen aldrig glömma sin del i ansvaret. Sverige har drivit på för att mödrahälsovården, som en mänsklig rättighet, ska prioriteras. Men när allt mer av biståndet samordnas internationellt och mindre pengar öronmärks, blir det svårare att driva enskilda frågor. Då gäller det att Sverige står på sig och fullföljer sin politik.

Då måste också vi som individer och folkrörelser höja vår röst och se till att världens mödrar inte glöms bort. Vi är en resurs som Sveriges politiker måste ta till vara, om de menar allvar i sin strävan för mammors rätt till hälsa.

Läs hela debattartikeln på Passagen