PMU hjälper cyklondrabbade i Moçambique och Zimbabwe

De akuta behoven är enorma i de länder som drabbats av cyklonen Idais framfart. PMU finns på plats genom lokala partners i två av de mest berörda länderna, Moçambique och Zimbabwe.
– Det är fruktansvärda rapporter som når oss om människor som omkommit, familjer som splittrats och hela hem som svepts bort.
Vi har därför snabbt mobiliserat oss tillsammans med partners för att hjälpa de som drabbats, säger Madeleine Álvarez Ahlgren, humanitär koordinator på PMU.

Den tropiska cyklonen Idai som drabbat Moçambique, Zimbabwe och Malawi, har lämnat stor förstörelse efter sig. Omfattningen går inte att överblicka i dagsläget. Flera områden ligger under vatten och kan bara nås via helikopter eller båt. Biståndsarbetare jobbar nu för att hjälpa de som är mest berörda. Risken för sjukdomsutbrott är stor eftersom latriner och avloppssystem svepts bort eller förstörts.
– Det är viktigt att vi nu snabbt kan skala upp det stöd vi ger, så att människor får tillgång till mat, rent vatten och tak över huvudet, säger Madeleine Álvarez Ahlgren.

I Moçambique är totalt 1,8 miljoner människor i behov av stöd. I en del områden är sjukhus, skolor, kyrkor och hus helt under vatten. Vägar är också förstörda och det finns ont om rent dricksvatten. Många måste börja om från noll. Totalt beräknas omkring 500 personer ha dött i landet till följd av cyklonen.

I Zimbabwe slog cyklonen hårdast mot Manicaland och Masvingo provinserna. 250 000 personer har drabbats, hälften av dem är barn. 150 människor har bekräftats döda och 190 personer saknas. PMU:s lokala partner, Assemblies of God Zimbabwe, berättar att cyklonen drabbat människor i svårtillgängliga områden, där man redan tidigare levde i utsatthet. Människor behöver nu bygga upp sina liv från grunden, både materiellt, ekonomiskt och psykosocialt. Man varnar också för att unga flickor är i riskzonen att bli bortgifta om familjernas försörjning gått förlorad.

Genom PMU:s kyrkonätverk i de båda länderna finns man på plats och stöttar de berörda med mat, vattenreningstabletter, filtar, skolmaterial och plåttak. Många kommer att nås av insatsen och prioritet ges till familjer med små barn, funktionshindrade och gravida kvinnor.
– Så fort vi hörde om cyklonens framfart tog vi kontakt med våra samarbetskyrkor på plats. De har en unik möjlighet att få ut hjälpen snabbt genom sitt lokala engagemang. De kan miljön och vet hur hjälpen kan komma dit där den behövs bäst, säger Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU.

Vill du bidra?

Swisha en gåva till 90 00 506. Märk den “Cyklonen Idai”, eller klicka på Ge en gåva.

MATILDA NYAMAI