PMU-medarbetare mordhotad i DR Kongo

Roland Stenlund hade just anlänt till flygplatsen i Kamembe, Rwanda, för att ta sig vidare till Bukavu i DR Kongo, när han fick ett sms med ett allvarligt mordhot. Han valde först att inte vidta några åtgärder, men när det nästa dag kom ytterligare ett sms med ett liknande budskap förstod han att det måste tas på allvar.

Enligt planen skulle Roland Stenlund avsluta sin tjänst som projektledare för PMU:s SSV-projekt i januari. Detta arbete riktar sig till kvinnor som överlevt sexuellt våld eller drabbats av svåra förlossningsskador och finansieras gemensamt av EU:s humanitära gren ECHO och PMU.

Efter att flera bedömare ansett hotet som allvarligt och förknippat med en stor säkerhetsrisk har PMU valt att ta hem Roland Stenlund, som nu är tillbaka i Sverige.

– Jag har aldrig känt mig hotad tidigare och detta kom som en chock, säger Roland Stenlund. Det är framför allt ett slag mot den befolkning som lever i stor fattigdom och utsatthet och som vi arbetar för att bistå.

Säkerhetssituationen i DR Kongo har den senaste tiden försämrats ytterligare. I början av oktober kidnappades Banyene Bulhere, förre ledaren för Cepac, kyrkosamfundet som Svensk Pingstmission samarbetar med i landet, och i slutet av oktober utsattes Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset, för ett mordförsök vid sitt hem i Bukavu. M23:s framfart har lett till nya flyktingströmmar och den humanitära situationen är mycket svår i östra DR Kongo.

Att Roland Stenlund lämnat Kongo påverkar inte nämnvärt arbetet vid Panzisjukhuset, där en nationell projektledare finns på plats. Behoven är stora och PMU har startat en insamling för att stärka sina humanitära insatser.

– Vi vill inte spekulera i vem som kan ligga bakom mordhotet och vad orsaken kan vara, men vi ser mycket allvarligt på det inträffade och kommer att göra allt vi kan för att detta ska utredas och också förstärka säkerheten vid Panzisjukhuset, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

Läs mer om PMU:s arbete i DR Kongo och vid Panzisjukhuset här

Läs mer om den senaste händelseutvecklingen i landet och PMU:s insamling här

Läs om våldsdåden mot Banyene Bulhere och Denis Mukwege här och här