PMU medverkar i seminarium med Denis Mukweges arbete i fokus

Dr Denis Mukwege, årets Sakharovpristagare, är känd världen över för att behandla kvinnor som drabbats av sexuellt våld, och för sin kamp för fred i sitt land DR Kongo. Sedan 2004 driver PMU i samarbete med honom SSV-projektet, (Survivors och sexual violence), där hittills över 19 000 kvinnor och barn vårdats på Panzisjukhuset efter brutala övergrepp.

Sexuellt våld drabbar både kvinnor och män vid krig och konflikter i hela världen. Det är ett vapen som orsakar ett oerhört lidande för de drabbade, deras familjer och även får långtgående konsekvenser i hela samhället.

På fredag finns chansen att ställa frågor, lyssna och medverka vid ett panelsamtal om mänskliga rättigheter och sexuellt våld som ett vapen i krig och konflikter.

Tid: Fredag 5 december kl. 09.00 – 11.00 (med efterföljande lunch)

Plats: Europahuset, Plan 2, Regeringsgatan 65, Stockholm Moderator: Marika Griehsel, journalist och dokumentärfilmare

Program:

09.00 Visning av dokumentärfilmen “Kvinnornas krig” av Marika Griehsel.

09.30 Sexuellt våld som vapen vid krig och konflikter – världen då och idag Maria Eriksson Baaz, Forskare och docent vid Nordiska Afrikainstitutet, Uppsala och Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet.

09.45 I fält Ä frivilligrörelsen berättar Maria Bard, kommunikatör PMU, Malin Brenk, Regionchef Afrika, Kvinna till Kvinna, Bo Forsberg, Generalsekreterare, Diakonia, Cecilia Tengroth, Folkrättsrådgivare, Röda korset.

10.20 Vad gör Sverige, EU och internationella organisationer?Europaparlamentarikerna Lars Adaktusson (Kd) och Bodil Ceballos (Mp)

Läs mer här