PMU och Diakonia uppmanar världssamfundet: Svik inte befolkningen i Kongo igen!

M23-milisen leds officiellt av den internationellt efterlyste krigsbrottslingen Bosco Ntaganda, men som aktörer bakom gruppen har Rwanda och Uganda pekats ut. Inte minst i en tidigare FN-rapport. Mot den bakgrunden är Rwandas plats i FN:s säkerhetsråd svårbegriplig, likaså att rådet i sin senaste resolution drar sig för att peka ut Rwandas roll i konflikten.

Avtalen med olika rebellgrupper och deras integrering i den nationella kongolesiska armén har inneburit straffrihet och fortsatt stort inflytande, med möjlighet att fortsätta plundra lokalbefolkningen och Kongo på naturresurser.

– Vad vi ser nu är konsekvenserna efter åratal av misslyckanden från både Kongos regering, FN och världssamfundet. Den väpnade konflikten är tyvärr ingen överraskning utan en följd av att man ignorerat uppenbara fakta, säger Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia.

Situationen i Goma är mycket svår att överblicka även för de som är på plats, men våra samarbetspartner berättar om skottlossning, döda människor på gatorna och skadade civila på sjukhusen.

Diakonia och PMU kräver att FN och EU ska ta en tydligare ställning i frågan om Rwandas involvering i konflikten samt ställa krav både på Kongos regering och omgivande länder att omedelbart agera för att skydda civilbefolkningen. Dessutom måste rebellgrupperna avväpnas och nödvändiga reformer genomföras inom säkerhetssektorn, för att garantera den långsiktiga säkerheten i området.

– Världssamfundet måste sluta behandla Kongo längst ner på sin dagordning. För oss som jobbar på plats ser vi inte bara en konflikt som i längden destabiliserar hela utvecklingen i Centralafrika; vi ser också en befolkning som skulle kunna leva i fred, i ett land med resurser för välstånd och utveckling, men som ständigt sviks av omvärlden, säger Niclas Lindgren, direktor PMU.

Pressmeddelandet kan också läsas på mynewsdesk

Läs mer om PMU:s arbete i Kongo här