PMU på plats vid fredsprisutdelningen

Idag är en stor dag för Pingst i Sverige. PMU:s samarbetspartner från Panzisjukhuset i DR Kongo Denis Mukwege tar emot Nobels fredspris 2018 i Oslo, för sin kamp för att avsluta sexuellt våld i krig och väpnad konflikt. Flera från PMU är på plats för att fira med honom.

– Jag sitter på Grand hotell i Oslo nu och möter folk. Det är många som är förväntansfulla. Många runt Denis Mukwege har jobbat med denna dag under flera månaders tid, han har ett stort team runt sig, säger Maria Bard, PMU:s sakkunnige i Kongo-frågan, på telefon från Oslo.
Förutom flera kongolesiska medarbetare, och representanter från Panzi Foundation, så är Denis Mukweges familj och syskon på plats i Oslo. Från PMU har Maria Bard, Niclas Lindgren, Mikael Jägerskog och Therese Svensson rest dit.
– Glädjen är oerhört stor att det här äntligen händer. Detta är ett erkännande för frågan i sig. Det är ett trovärdigt pris, att man har en överlevare som Nadia Murad och en som jobbat med frågan som Denis Mukwege. Detta i sig symboliserar Panzisjukhusets vision, det handlar inte bara om att reparera trasiga kroppar, eller ge medicinsk vård, utan också om att hjälpa dem att få en framtid och ett hopp. Att ge kvinnorna en plattform där de själva får uttrycka sig och prata om det som de upplevt. Nu får världen både veta och agera, säger Maria Bard.

Måndagsmorgonen, själva dagen för utdelandet av Nobels fredspris, började med att Maria Bard som sakkunnig och mångårig medarbetare till Denis Mukwege blev intervjuad av SVT och Aftonbladet TV. Vid 12-tiden väntar insläpp till fredsprisgalan. PMU:s direktor Niclas Lindgren är med på gästlistan, medan övriga representanter får sitta med i ett sidorum där galan direktsänds från en storbildsskärm. Först vid 16-tiden kommer PMU:s delegation att få möta fredspristagaren och ikväll avslutas firandet med en bankett, dit Niclas Lindgren är medbjuden.

PMU var med och startade Panzisjukhuset tillsammans med Denis Mukwege och CEPAC, och arbetsledde i många år SSV-projektet, det projekt som ger vård till kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld.

Denis Mukwege delar priset med Nadia Murad.

MATILDA HECTOR