PMU på plats i Libanon: Syriska flyktingbarn får stöd till trygg skolgång

En port öppnas på en bakgata i Bekaadalen, Libanon. Den smala gången innanför leder oss fram till ett cirka femton kvadratmeter stort rum, utan några fönster. På den lilla ytan bor elva barn och tre vuxna. En 1,5 år gammal flicka tultar fram och tillbaka över golvet, ivrig att utforska en värld som blivit alltför farlig. Bara några mil bort pågår kriget.

En äldre kvinna hälsar oss välkomna och börjar sedan prata snabbt och utan avbrott. Hon berättar om hur familjen flydde hemlandet, att barnens pappa är kvar i Syrien och att mamman reser fram och tillbaka mellan sin man och sina barn. Och om oron för vad som ska hända.

– Hemma i byn fick föräldrar veta att deras försvunna skolbarn och läraren blivit dödade, säger hon. Människor fick naglarna utdragna och håret avrakat.

Flyktingströmmen från Syrien till Libanon har ökat kraftigt sedan april i år, och i Bekaadalen finns nu minst 35 000 flyktingar. 80 procent av dem är kvinnor och barn. Det ständigt ökande trycket skapar stora spänningar i ett redan mycket skört område. De flesta flyktingar är inhysta i hem, eller bor i övergivna byggnader och uthus. Värdfamiljer som redan har det svårt ekonomiskt har börjat ta ut hyror.

– Vi hyr rummet för 100 dollar i månaden, men nu är vi sena med att betala eftersom vi inte har några pengar, säger barnens farmor. Jag är orolig för att vi ska bi vräkta.

Behovet av mat täcks av FN:s livsmedelsprogram men många familjer saknar kläder och filtar till vintern som nu närmar sig. Då kan det bli flera minusgrader i Bekaadalen.

En del av flyktingbarnen i Bekaa har i dagarna fått börja i libanesisk skola, men andra väntar fortfarande. Många har inte gått i skola på över ett år.

PMU har ingått samarbete med organisationen World Vision Libanon, för att bistå flyktingbarn i området. Till problemen hör att manga barn förlorat ett helt skolår på grund av kriget och att undervisningen i Libanon sker på andra spåk än de är vana vid. Därför förmedlar PMU stöd till extraundervisning. Dessutom ger PMU stöd till varma kläder, filtar och kaminer. World Vision startar nu också extraundervisning för att barnen ska kunna anpassa sig till ett helt nytt skolsystem.

Dagarna är långa för syskonen som sitter på golvet, och längtan efter vännerna där hemma stor. För att barnens vardag ska bli ljusare har World Vision Libanon också öppnat flera Child Friendly Spots Ä säkra platser dit de får komma för att leka med varandra, spela spel, läsa böcker och pyssla.

– Där har jag fått nya vänner och så kan jag måla, säger en av flickorna, som är 11 år.

Hon drömmer om att bli konstnär och visar oss teckningar med fjärilar, ett stort rött hjärta och texten “Love you.”

Sms:a SYRIEN till 72 980 om du vill ge 50 kr, eller SYRIEN100 om du vill ge 100 kr till insamlingen “Syriens barn.” Eller gå in här