PMU på plats under Kaffefestivalen 2014

Kaffefestivalen hålls den 5-7 september, på Södra teatern i Stockholm. Förutom provsmakning, kaffeskola, föreläsningar, tävlingar och annat, blir det musikuppträdanden med artister från den kaffeproducerande delen av världen.

PMU är med under hela festivalen med egen monter, för att sälja det kenyanska kaffet “Empower Women” från kooperativet Mutheka och berätta om sitt arbete. Kaffet har skänkts av Johan & Nyström, som på detta sätt vill bidra till PMU:s insatser för utsatta kvinnors hälsa i Öst- och Centralafrika.

I Kenya arbetar PMU genom information och påverkan för att stoppa kvinnlig könsstympning hos massajfolket. Trots att ingreppet är förbjudet enligt lag, så drabbas 90 procent av alla massajflickor. Förutom stora hälsorisker, så hindrar det den från att få den utbildning som är så viktig för framtiden.

En av dem vars attityd ändrats när han fått ny kunskap, är Mukara. Han har sagt nej till könsstympning och låter i stället sina båda döttrar gå i internatskola.

– Efter ingreppet anses flickor vara vuxna och blir ofta bortgifta redan i 14-årsåldern. Sedan blir de snart gravida. Jag har sett så många flickor få stora problem genom detta. Utan ingreppet har de chans till en bättre tillvaro, säger han.

Läs mer om Kaffefestivalen här

Läs mer om PMU:s arbete mot könsstympning här

Läs om MC-resa mot könsstympning här