PMU-praktiken blev Gretas startskott

Greta Mörlings resa tillsammans med PMU började när hon i 20-årsåldern åkte ut som PMU-praktikant till Sudan.

– Det var en jättebra tid, och jag hade speciellt nytta av den utbildning som jag fick inför praktiktiden, säger hon.

En höjdpunkt under åren med PMU är tiden på Kunskapens Hus i Khartoum, Sudan, där hon som volontär såg nya insikter födas hos människor genom arbetet med folkbildning.

– En man som var med berättade att han kommit fram till att det inte var bra att hans son bestämde över sina storasystrar, och sista dagen i utbildningen sa han att han inte längre var säker på att han skulle ta sig en andra fru. Jag såg en tydlig förändring genom värderingsövningarna som hölls.

Även som arbetande småbarnsförälder fortsätter hon att engagera sig på olika sätt.

– Det är väldigt enkelt för mig att kunna nå ut och göra en insats när det finns en organisation som står bakom och tillhandahåller den information och de kontakter som behövs.

Bland annat har hon tillsammans med andra i hemförsamlingen hållit fyra loppisar, där de insamlade medlen gått till olika PMU-projekt.

– För mig är det lika viktigt att människor här hemma engagerar sig som att vi får in pengar. Numera ringer de på min dörr för att lämna grejer, när de vet att vi ska ha loppis, berättar Greta.

Om PMU:s roll i framtiden säger hon:

– Jag tror att kyrkorna kommer ta ett kliv framåt i samarbetet och bli mer aktiva och att PMU som huvudkontor möter upp i deras initiativ. Jag tycker också att engagemang på individnivå ska uppmuntras. Exempelvis är det viktigt att unga får fortsatt möjlighet att komma ut som praktikanter.  Det är startskottet!

Läs fler personers berättelser om PMU här:

“PMU har stärkt och utmanat mig”