PMU i samarbete med Amnesty om upprop för Kongo

Foto: Josh Estey

PMU har tillsammans med bland andra Human Rights Watch och Amnesty International Sverige skrivit under en petition till FN för att uppmärksamma situationen i DR Kongo.

För tio år sedan publicerades FN:s ”mapping report” om det sexuella våldet i DR Kongo under åren 1993–2003. Sedan dess har alltför få konkreta åtgärder vidtagits för att förändra situationen. Nu vill PMU sända samma budskap till den svenska regeringen. Sverige bör nu sätta tryck på den kongolesiska regeringen att leva upp till sina åtaganden att skapa en process för återupprättelse för offren för det sexuella våldet, samt införa åtgärder som stärker rättssystemet. Så länge förövare går fria, och så länge viktiga positioner innehas av personer som kan misstänkas för brott mot mänskligheten, kan inte en fredlig utveckling säkras i DR Kongo.

Petitionen har tagits fram på initiativ av fredspristagaren Denis Mukwege genom Panzi foundation. Den finns på Amnestys hemsida och där kan även den som vill vara med och skriva under uppropet. Ta mig dit!

PMU