PMU ser med oro på frysning av Panzisjukhusets bankkonto

Redan i november kom kravet från skattemyndigheten om att betala skatt på de anställdas löner. I samband med det startade sjukhuset en rättslig process mot skattemyndigheten. På grund av en strejk bland stadens domare, blev rättegången uppskjuten.

Av de 500 referenssjukhus som finns i landet, är Panzisjukhuset enligt uppgift det enda som fått krav på sig att betala denna skatt. Chefsläkaren Denis Mukwege kallar åtgärden “diskriminerande” och menar att sanktionen är ett brott mot mänskliga rättigheter, eftersom den har en direkt inverkan på sjukhusets möjligheter att garantera patienters tillgång till vård och mediciner. Han säger att kravet är både felaktigt och olagligt.

– Trots att man inte fått en rättvis rättegång tog skattemyndigheten sig rätten att frysa sjukhusets tillgångar. Man har inte följt de rutiner som gäller för hur skatteinbetalning ska gå till, säger Dr. Mukwege.

I tisdags gick personalen på sjukhuset ut i strejk och organiserade en fredlig demonstration utanför skattemyndigheten i Bukavu.

Konsekvenserna för vården är i nuläget allvarliga. Liv och hälsa står på spel.
– Det innebär att man inte har några löner till personalen, och inte kan köpa mediciner eller annan utrustning, säger Dag Bohlin på PMU. I nuläget upprätthålls verksamheten genom de lager av medicin som man redan har.

Niclas Lindgren, direktor för PMU ser med oro på utvecklingen, men säger att PMU nu jobbar för att få fram mer information om läget.
– Dr. Mukwege, Panzisjukhuset och dess ägare CEPAC är viktiga samarbetspartners som PMU stöttat under mycket lång tid. Vi ser därför med oro på hur det oerhört viktiga arbetet på Panzisjukhuset nu påverkas negativt av osäkerheten som uppstått pga. myndigheternas krav. I detta läge känns det oerhört viktigt att få fram mer information om situationen så att vi kan agera på bästa sätt för att stödja de drabbade.

Panzisjukhuset grundades 1999 av gynekologen Denis Mukwege och PMU, med stöd från Sida och Läkarmissionen. Man har specialiserat sig på att behandla offer för det sexuella våldet, våld som används som ett vapen i konflikten över landets enorma naturtillgångar.
Med stöd från ECHO, EU kommissionens humanitära biståndsorgan, driver PMU SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence), som gjort sjukhuset världsberömt för sitt arbete med våldtäktsoffren. För detta arbete har Dr. Mukwege fått motta flera stora internationella priser, senast EU-parlamentets Sacharovpris. Han har outtröttligt fört offrens talan inför både FN, EU och länders regeringar.

Läs mer på;

http://www.svt.se/nyheter/varlden/mukweges-sjukhus-fick-tillgangar-frysta

http://www.panzifoundation.org/news/2015/1/2/statement-from-dr-denis-mukwege-on-assets-seizure