Premiär för film om barnsexhandel

Barn utsätts för sexuella övergrepp och exploatering i hela världen. Barnrättsorganisationen ECPAT arbetar mot kommersiell sexuell exploatering av barn och vill genom filmen skapa en känslomässig ingång till ämnet.

När Inger Davidsson, vice ordförande för ECPAT, får frågan varför inte fler jobbar för att stoppa denna exploatering, svarar hon i TV4:

– Man orkar helt enkelt inte komma nära denna problematik, därför att den är så väldigt jobbig.

Ett medvetet val var att skapa en vacker film, för att sedan visa på det hårda som går rakt in i hjärtat. Endast då kan människor förstå att de måste ta tag i problemet, menar Ulla Lemberg, en av regissörerna. Hon framhåller dock att man i filmen också visar på hoppet, att det finns människor som gör något för att motverka problemet.

Filmen är producerad av Momento Film i samarbete med ECPAT. Nedslag görs på olika platser i världen och olika aspekter av sexuell exploatering av barn skildras. Tittaren möter en ung flicka i Rumänien som säljs som sexslav av en avlägsen släkting, barn som bor på bordeller i Sydsudan och en man i Stockholm som berättar om hur han under en lång tid utsattes för övergrepp som barn.

Filmen visas under premiärdagen för politiker och myndigheter, men också för representanter för resebransch, telekomföretag och finanssektor. Dessa branscher kan minska risken att barn utsätts för sexuell handel, exempelvis genom att stoppa köp av övergreppsbilder, arbeta mot barnsexturism och samarbeta med polisen och blockera webbsidor som innehåller barnpornografi. Men även som privatperson kan man påverka genom att ställa krav på till exempel sin researrangör eller sin internetleverantör, framhåller Johanna Wester, ECPAT. Hon menar att Sverige i dag gör alldeles för lite för att stoppa den sexuella exploateringen av barn.

Att stärka utsatta familjer så att de får en trygg livssituation är ett viktigt sätt för PMU att motverka övergrepp och sexuell exploatering av barn. Exempelvis drivs projektet Child Friendly Community i Sri Lanka, i samarbete med Fridsro.

Läs mer om PMU:s arbete här

Se inslaget om filmpremiären på TV4

Filmen “När ingen ser” kan ses på www.ecpat.se efter premiären

Och på Kalla Fakta i TV4 den 13 oktober.