• Filtrera
Barnens lek förändrar Egypten

Barnens lek förändrar Egypten

I ett land så religiöst polariserat som Egypten, är våld i religionens namn inte ovanligt. Klyftan mellan muslimer och kristna är stor. Men genom att lära sig se förbi fördomar om ”den andre” kan en kultur av fred och samexistens skapas. Detta görs genom att samla både kristna och muslimska barn från olika ekonomiska bakgrunder i rollspel om ett utopiskt Egypten där de lär sig om demokrati, mänskliga rättigheter, konflikthantering och samarbete. ”På väg hem berättade min son vad de hade gjort på lägret och han nämnde namnen på de barn han hade röstat på i rollspelet. Vår chaufför frågade varför han hade valt att rösta på ett parti med så många kristna, han skulle röstat på ett parti med fler muslimer. Min son började då förklara för chauffören att man lägger sin röst baserat på agendan och kandidatens integritet och inte baserat på deras religion.”, berättar en förälder till en av deltagarna.
Projekt: 15015011 Huvudområde: Demokrati och fred Finansiär: Projektet finansieras i samarbete med Sida, vilket innebär att varje krona tiodubblas. Samarbetspartner: Konfidentiellt Handläggare: Hanna Toorell
Läs mer
Fredliga och inkluderande samhällen
Försörjningsstöd i Irak

Försörjningsstöd i Irak

De  humanitära behoven i Irak är fortsatt stora och ungefär 3 miljoner människor lever som internflyktingar. Många familjer har tvingats fly undan den islamska staten och har svårt att hitta meningsfull sysselsättning och försörjningsmöjligheter. Många familjer har också svårt att få inkomsterna att räcka ihop. PMU jobbar tillsammans med Tearfund för att hjälpa internflyktingar och andra utsatta människor att hitta lämplig försörjning genom utbildning i företagande, liksom inom olika yrken, hjälp att skriva CV etc. I projektet finns också möjlighet att få bidrag till att kunna starta upp ett mindre företag. Projektet pågår till början av 2018.
Projektnr: 18716001 Huvudområde: Humanitärt stöd, Försörjning Geografiskt område: Kurdiska regionen, Irak Samarbetspartner: Tearfund Finansiär: Projektet finansieras av PMUs insamlade medel Handläggare: Madeleine Ahlgren
Läs mer
Unga finner hopp i hopplösheten

Unga finner hopp i hopplösheten

Många ungdomar i Palestina ser ingen framtid och känner sig hopplösa inför situationen i landet. Att vara fast i ett samhälle man inte vill leva i och ständigt längta någon annanstans med vetskapen att det med största sannolik inte kommer bli så, släcker livsgnistan hos många ungdomar. Samhället är väldigt hierarkiskt och barn, unga och kvinnor har lite att säga till om. Att ge ungdomarna i området självförtroendet att försöka påverka det samhälle de lever i, i en riktning som de vill, är målet i detta projekt. De ska få utveckla sin förmåga att motivera det palestinska samhället att utvecklas genom ökad acceptans och förståelse och genom att se det gemensammas bästa. De lokala auktoriteterna ska få mer tillit till ungdomarnas kapacitet att vilja förbättra sina samhällen och ge dem möjlighet och förtroende att vara mer aktiva medborgare. En ungdomsakademi startas där målet är att 150 ungdomar, både kristna och muslimer, får lära sig om mänskliga rättigheter och civilengagemang och driva en sakfråga för att praktiskt kunna förändra sin egen och samhällets situation till det bättre.
Projekt: 33315021 Huvudområde: Demokrati (ungdomar, Västbanken) Geografiskt område: Västbanken, Palestina. Finansiär: Sida stöttar detta projekt vilket innebär att varje krona tiodubblas. Målgrupp: Unga kvinnor och män, skyldighetsbärare, till exempel lärare, myndighetspersoner, politiker och lokala organisationer. Handläggare: Hanna Toorell.
Läs mer