Right Livelihood-pris till Denis Mukwege

Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset, är en flerfaldigt prisbelönt och internationellt erkänd opinionsröst. I dag har han tilldelats Right Livelihood-priset “för sitt modiga arbete med att bota kvinnor som överlevt sexuellt våld under krig och för att ha lyft frågan om dess orsaker.”

I höst är han också aktuell med sin nya biografi “Denis Mukwege – En levnadsberättelse” som ges ut av Weyler i samarbete med PMU och Läkarmissionen.

Ä Jag ser nu fram emot att åter få komma till Sverige, ett land där jag har många vänner som genom åren stöttat mitt arbete. Denna gång kommer jag för att ta emot ett mycket ärofyllt pris. Ett pris som ger mig anledning att ännu en gång lyfta frågan om att vi måste skapa fred i Kongo. Hoppet får aldrig lämna oss och våra röster får aldrig tystna, säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande.

Panzisjukhuset i Bukavu som byggdes av Cepac, en kongolesisk pingströrelse, tillsammans med bland andra PMU, invigdes 2002. Över 24 000 kvinnor har fått vård genom det särskilda SSV projektet som PMU startade 2004. Det handlar om kvinnor i åldern 1-80 år som utsatts för grova sexuella övergrepp, eller mödrar som vårdas för svåra förlossningsskador. Huvudfinansiär sedan starten är EU:s humanitära organisation ECHO.

Konflikten i DR Kongo har skördat över fem miljoner människoliv och våldtäkter mot kvinnor används som ett vapen i krigföringen. Med fara för sitt eget liv har Dr Denis Mukwege fortsatt sina insatser för fred i sitt land. Så sent som förra året utsattes han för ett mordförsök, men sade i samband med detta till PMU:

– Panzisjukhuset är en plats för fred, dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred. Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp.

Right Livelihood-priset kallas också för det Alternativa Nobelpriset. Det grundades 1980 och delas varje år ut i Sveriges Riksdag för att stödja och hedra personer och organisationer som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar.

Läs om Denis Mukweges nya bok här

Läs PMU:s intervju med Denis Mukwege här