Din gåva förverkligar Jasmins och Rihabs dröm om en skola

”Vi vill ha en skola”, ropar Rihab och hennes kompis Jasmin och springer mot oss när vi kommer för att besöka det tältläger i Bekaadalen i Libanon där flickorna bor. Rihab är nio år. Hon och Jasmin träffades i lägret där de bor tillsammans med tusentals andra syriska barn och familjer.
– Vårt liv i Syrien var så mycket bättre. Där fick jag gå i skolan och där kunde vi leka, säger Rihab.
Kriget i Syrien är inne på sitt sjätte år. Miljontals människor har sökt skydd i grannländerna. Hälften av dem är barn. Bara till Libanon beräknas det ha kommit 1,5-2 miljoner människor.

Att växa upp i ett flyktingläger är tufft och risken för att livet ska kännas hopplöst är stor. Barnen får bokstavligt talat uppleva hur deras barndom och tonårstid rinner iväg. En tid då de egentligen skulle behöva gå i skolan och förbereda sig för vuxenlivet. Känslan av hopplöshet har visat sig vara en bidragande faktor till att självmordstankar ökar i just den här gruppen barn.

Sedan flera år tillbaka gör PMU insatser för de syriska flyktingarna i Libanon. Vårt huvudsakliga fokus ligger på barnen och deras behov. PMU genomför just nu en utbildningsinsats för de här barnen. Vi hämtar upp dem med skolbuss och tar dem till barnvänliga center där barnen får både skolundervisning och hjälp att bearbeta sina trauman från kriget. Då det syriska skolsystemet skiljer sig från det libanesiska är syriska barn beroende av skolförberedande utbildning innan de börjar den vanliga i Libanon, det ger vi dem här.

196 länder har skrivit under barnkonventionen. Vi vill hjälpa världen att hålla vad den lovat världens barn. Var med och ta ansvar – tillsammans ger vi barnen den framtid de har rätt till.

Stöd arbetet för barns rättigheter Ge som företag

Ge en gåva

Engångsgåva
Bli månadsgivare
Ge som företag
Skicka din gåva till 9000506,
märk gåvan BARNENS RÄTT.
Handla i vår gåvoshop!
Ge bort ett gåvobevis som gör skillnad.