Risk för inbördeskrig i Etiopien – PMU:s partner vädjar om förbön

I slutet av oktober dödades ett 30-tal människor och 60 000 människor drevs på flykt under ett stort våldsutbrott i sydvästra Etiopien. PMUs partner höll kort därefter en extra projektinsats i regionen för att tala om fred. Under en samling talade man bland annat om etnicitet utifrån ett bibliskt perspektiv. Foto: PMU partner

I Etiopien finns 80 folkgrupper. Under decennier har politiken i landet byggt på etniska identiteter där etniskt definierat styrande regioner bidragit till stora spänningar mellan olika folkgrupper i hela landet. Den senaste tiden har våldet eskalerat och försatt flera miljoner människor på flykt.    

Efter att det planerade parlamentsvalet i augusti ställts in och blivit framskjutet på grund av coronapandemin har de politiska spänningarna ökat ytterligare. Inte minst i den norra regionen Tigray. Massakrer och demonstrationer har ökat. I onsdags meddelade premiärministern, Abiy Ahmed, att han mobiliserat armén för att gå in i Tigrayregionen. Detta har upprört och provocerat lokala ledare som menar att agerandet är en krigshandling. 

Nu meddelar PMU:s partner att det finns en stor oro för att landet är på väg in i ett öppet inbördeskrig.

PMU har inga direkta projekt i Tigray regionen som i nuläget drabbas av konflikten. Däremot påverkas alla i landet av situationen och PMU:s partner har vänner och församlingar i Tigray-regionen som just nu inte kan kommunicera med resten av landet då all kommunikation är avstängd. PMU är med och driver fredsprojekt i Etiopien inom den evangeliska kyrkan samt ett omfattande utvecklingssamarbete tillsammans med andra lokala partner och svenska församlingar. PMU:s olika lokala partner har nu bett om svenska församlingars förböner i den svåra situationen.

”Ett krig kan starta och ingen vet vem vinnaren blir, men det man vet är att båda kommer att förlora. Strider mellan bröder är fruktansvärt. Lösningen är böner och mer böner”, skriver en av PMU:s lokala partner. 

Tack så mycket för era förböner. Vi hoppas och litar på att Gud har kontrollen över allt”, skriver en annan.  

LINNÉA JIMENEZ