Sätt stopp för våldet – EU måste sanktionera mot Kongo

Våldet och kränkningarna mot civilbefolkningen i DR Kongo har trappats upp efter det tumult som följde när presidenten försökte ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar vid makten. EU måste reagera. Diakonia, PMU och svenska frikyrkor kräver EU-sanktioner mot Demokratiska Republiken Kongo.

Ökande våld och inskränkningar i demokrati och rättsäkerhet i DR Kongo har fått civilsamhället i landet att reagera – och vi reagerar med dem. Tillsammans kräver nu civilsamhället och kyrkor i DR Kongo och europeiska organisationer kraftfulla åtgärder från EU. Vi riktar oss direkt till EU:s utrikesministrar som sammanträder den 17 oktober. Från svenskt håll vill vi markera tydligt att vi känner djup oro för situationen i DR Kongo.
– Sverige har visat ett positivt och starkt engagemang för DR Kongo inom EU, och därför ser vi det som naturligt att vi som svenska kyrkor och biståndsorganisationer med långvarig närvaro i DR Kongo uppmärksammar vår utrikesminister på de krav som finns inom civilsamhällets organisationer på plats, säger Maria Bard, Kongoexpert på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU.

Våldet trappas upp
Problemen bottnar i den nuvarande regeringens försök att hålla sig kvar vid makten, trots att president Joseph Kabila redan har suttit sina två lagstadgade mandatperioder. Formellt kan han inte ställa upp i det planerade men redan kraftigt försenade presidentvalet, och efter presidentens partis misslyckade försök att ändra konstitutionen blev det stora folkliga protester. Regeringen har svarat med brutalt våld mot demonstranter, samtidigt som människorättsaktivister arresteras, hotas och trakasseras.
– När jag mötte ledarna för Pingströrelsen i DR Kongo för en månad sedan var det uppenbart att deras nöd var stor och verklig. Vi vill stötta våra syskon i DR Kongo och deras engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.

EU måste göra mer
Nyligen dödades runt 50 personer efter att militär och polis attackerade protestdemonstrationer i Kinshasa, och många fler har skadats eller rapporterats försvunna.
– EU kan inte bara vara en biståndsgivare när DR Kongos egna makthavare hotar både utvecklingen och demokratin, nu behövs tydliga konsekvenser om man inte avstår från våld och respekterar demokrati och mänskliga rättigheter, säger Joakim Wohlfeil, sakkunnig på konflikter hos Diakonia.

Vi kräver
Det gemensamma initiativet drivs via nätverket Eurac (The European Network for Central Africa) där Diakonia, Equmeniakyrkan, Pingstkyrkorna och PMU ingår. Vi kräver följande:
• Att EU inför riktade sanktioner mot politiska och militära makthavare i DR Kongo som bidrar till våld, kränker mänskliga rättigheter eller stör de demokratiska processerna.
• Att EU inte erkänner ett styre där nuvarande ledning behåller makten genom att hindra demokratiska val.
• Att EU kräver att man återupprättar en icke våldsam politisk dialog i landet.
• Att EU kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla politiska fångar.
• Att EU kräver oberoende utredningar av det dödliga våld som har använts mot demonstranter, och internationell insyn i dessa.
• Att EU förklarar nolltolerans mot våld mot den egna befolkningen från militär och säkerhetstyrkor.

Diakonia
PMU
Pingst – fria församlingar i samverkan
Equmeniakyrkan