Second hand får skjuts av Årets julklapp

Det blev glädje inom PMU second hand när ”det återvunna plagget” annonserades som Årets julklapp. Nu rustar man för julrushen med extra öppettider i vissa butiker.

Årets julklapp har presenterats varje år sedan 1986. Det är HUI Research, Handelns Undersökningsinstitut, som utser julklappen och kriterierna för den produkt som utnämns är att ”den ska vara en nyhet som väckt intresse under det gångna året, att den förväntas sälja i stort antal och representera den tid vi lever i”. I år blev ”det återvunna plagget” vinnaren. Julklappen syftar först och främst på återvinning av material‚ något som blir allt vanligare i klädbranschen, men också på återbruk genom second hand.
– Detta skapar en enorm uppmärksamhet för både själva produkterna vi säljer men också för det stora miljöproblem som vi faktiskt är med och löser, säger Mats Hillerström, verksamhetschef PMU second hand.
PMU har den senaste tiden jobbat aktivt för att medvetandegöra om vikten av hållbara alternativ. Och Årets julklapp ligger helt rätt i tiden.
– Det är ju så viktigt att vi handlar mer hållbart för miljöns skull. Särskilt textilbranschen bidrar till väldigt stora miljöproblem. Det finns ju inget som är så effektivt som att använda sakerna en gång till.

För att rusta inför julruschen kommer vissa butiker hålla öppet en extra dag.
– Redan idag så är kläder den varugrupp som ger mest pengar. Självklart tror jag vi kommer få lite extra draghjälp nu. Nu är det förvisso vinterkläder som säljer bra. Men bäst kommer ändå överdelar i alla dess former att sälja. Typ skjortor, tröjor och blusar, tror Mats Hillerström.
Varför tycker du att man ska välja second hand?
– Det är ju fantastiskt att genom att fynda i någon av våra butiker så kan man vara med och förändra livet för någon annan människa. Det där fyndet man gör är ju oftast något unikt som gör att man kan sätta en mer personlig stil på sig själv eller på sitt hem.  Att dessutom toppa detta med att man gör en väldigt stor miljöinsats känns ju otroligt bra. Så tre bra anledningar är bistånd, personligt och miljö. Detta tillsammans gör ju att man påverkar både sig själv, andra och vår framtid på ett påtagligt sätt när man handlar second hand. Snacka om win–win.

MATILDA HECTOR