Seminarium om religiösa aktörers roll i fredsarbetet i Etiopien

Den 12 juni bjuder PMU in till ett seminarium där religiösa aktörer verksamma i Etiopien, delar med sig om hur man arbetar för fred och försoning bland de etniska grupper som ligger i konflikt med varandra i landet. Religiösa aktörer har många gånger en avgörande roll för att överbrygga etniska spänningar och verka för fred.

Under loppet av ett år har Afrikas näst största land Etiopien ändrat politisk inriktning. Sedan landets premiärminister Abiy Ahmed tillträdde har han inlett en positiv demokratiseringsprocess och visat respekt för mänskliga rättigheter. Men den nya öppenheten har också lett till att både gamla och nya etniska spänningar blossat upp mellan olika grupper. Politiska, religiösa och landrelaterade tvister pågår just nu runtom i landet.

Den 12 juni bjuder PMU in till ett seminarium där religiösa aktörer verksamma i Etiopien samt organisationer i Sverige med erfarenhet från arbete i landet, delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring hur man arbetar för fred och försoning. PMU vill genom seminariet skapa dialog och ge utrymme att lyssna in hur olika aktörer på ett konstruktivt och holistiskt sätt arbetar för fred bland de etniska grupper som ligger i konflikt med varandra. Vi ställer frågan om religion och andligt välbefinnande är nödvändigt för att bygga en fredskultur? När predikan om fredens evangelium inte räcker, vad gör vi då?

Tidigare i år beviljades PMU nio miljoner kronor från Sida genom den svenska ambassaden i Etiopien för att driva ett fyraårigt fredsprojekt i samarbete med den etiopiska evangeliska alliansen, ECFE. ECFE har 24 miljoner medlemmar och målet med arbetet är att stärka landets freds- och försoningsarbete genom de lokala kyrkorna.
– PMU och vår partner ECFE arbetar tillsammans för att hantera historiska missförhållanden och nuvarande spänningar, för att skapa fred med alla verktyg som finns tillgängliga för oss som kyrka och utvecklingsaktör. Jag hoppas att seminariet blir ett konkret och spännande utbyte kring metoder och perspektiv för att skapa hållbar fred, säger Johanna Bergsten, projektledare för fredsbyggande och traumabearbetning i Etiopien, PMU.

Alla är varmt välkomna!
Anmälan görs till johanna.bergsten@pmu.se

Tid: 15.00 – 16.15 (fika från 14:45)
Plats: Ekumeniska Centret, Gustavslundsvägen 18, Bromma (t-bana: Alvik)

Panelen:
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna freds
Getu Ayelew, pastor och styrelseordförande, Hiwot Berhan Church Ethiopia
Jenny Svanberg, senior rådgivare, Life and Peace Institute
Abdi Omar, student, Religion in Peace and Conflict, Uppsala universitet

Moderator: Matilda Nyamai, PMU

Obs! Seminariet hålls på engelska.

MATILDA NYAMAI