Sida förlänger akut hjälpinsats för flyktingar i Sydsudan

Tillsammans med den lokala samarbetsorganisationen Across har PMU länge drivit arbete i Sydsudan för att stötta internflyktingar. Bilden är tagen i regionen East Kapoeta. Foto: Annelie Edsmyr, PMU

En konflikt mellan väpnade grupper i Laniya-regionen i Sydsudan tvingade tusentals människor på flykt i april 2020. Än idag är det många familjer som på grund av konflikt och osäkerhet inte kan återvända. Nu har PMU fått förlängt stöd av Sida att fortsätta bidra med mat och akuta förnödenheter till de utsatta flyktingarna. 

Sedan juli 2020 har PMU via den lokala samarbetspartnern Across arbetat för att genom en akut humanitär katastrofinsats dela ut akut matstöd till internflyktingar i Laniya-regionen i Sydsudan. PMU och Across har sedan tidigare flera längre samarbeten för att ge humanitärt stöd till människor drabbade av landets omfattande konflikter. Stridigheter och konflikter i Sydsudan innebär ofta brutala övergrepp på både män, kvinnor och barn. De längre humanitära insatserna finansieras både av SMR/Sida och PMU:s gåvogivare. 

Bland internflyktingarna i Laniya-regionen finns det kvinnor som förlorat sina män under konflikten vilket gör dem och deras barn extra sårbara. Internflyktingarna har tagit skydd i omkringliggande samhällen och byar där lokala bybor tagit emot familjer i sina hem, men de saknar möjlighet att hjälpa flyktingarna med mat och förnödenheter. Genom den lokala samarbetspartnern Across kommer nu PMU att fortsätta bistå omkring 1300 hushåll med matpaket, hygienartiklar och material för att få tag i rent vatten. I varje hushåll uppskattas det finnas omkring sex familjemedlemmar.
– I varje matpaket finns en uppskattad mängd med basvaror såsom mjöl, bönor, ris, olja och salt för att familjerna ska klara sig en månad. Det delas också ut exempelvis tvål och vattendunkar för att hämta rent vatten, berättar Nadine Eriksson, humanitär koordinator på PMU.

Internflyktingarna får dessutom stöd och undervisas i basala hygienkunskaper för att förebygga sjukdomar. Sida förlänger nu PMU:s stöd för den akuta katastrofinsatsen i Laniya med tre månader. 

Om du vill stötta PMU:s humanitära arbete kan du antingen bli månadsgivare eller skänka en engångsgåva. Allt du ger gör skillnad.

LINNÉA JIMENEZ