Snabb mobilisering i Nepal: Lokala kontakter en styrka i hjälparbetet

Miljontals invånare i Nepal har drabbats av den svåra jordbävningen den 25 april. Över 160 000 hus har raserats, hela byar är utplånade och tusentals människor har dött.

Bara några dagar efter katastrofen anlände PMU:s facilitator Christer Stenberg till huvudstaden Kathmandu och kan rapportera om situationen och den humanitära insats som pågår genom samarbetspartnern Grace Community Development.

– Fördelen för oss på PMU, jämfört med många andra organisationer som flyger in personal, är att vi har lokala kontakter som både känner förhållanden och snabbt kan mobilisera. Hela veckan har GCDN:s volontärer samlats på morgnarna för utdelning av uppgifter, berättar han.

Upprop har gått ut till pingstförsamlingar och second hand-butiker i Sverige om att skänka söndagskollekt och dagskassor till Nepal, och hittills har en halv miljon kronor kommit in till PMU:s insamling. Radiohjälpen har också hittills beviljat en halv miljon kronor och tillsammans med EFK ger PMU stöd till United Mission to Nepals insats i Jharlang, där matpaket, tält, husgeråd och hygienartiklar förmedlas.

Under de provisoriska förhållanden som råder blir människor sårbara för sjukdomar och vattenflaskor har förmedlats till tältläger där diarrésjukdomar brutit ut. Många av de invånare som förlorat sina hem, har knappt tak över huvudet.

– Det är som bäst en inte alltför trasig plastpressening, men lika ofta ihoptejpade plastsäckar. Tegelstenar mot markfukten och en trasmatta som sovmadrass, säger Christer Stenberg.

Om en månad väntas monsunregnet komma, vilket försvårar situationen ännu mer.

– De flesta hoppas att efter några veckor i tält, kunna bygga ett temporärt hus av plåttak i väntan på en mer permanent lösning, säger Christer Stenberg.

Förutom att förmedla matpaket, vatten och presenningar som skydd mot regn och vind, har GCDN haft aktiviteter för barn i lägren.

– Även om man varit med om traumatiska upplevelser måste man få leka. Skola och andra “normala” aktiviter är viktiga för barnen att komma igång med, säger Christer Stenberg.

I en kyrka som han besökte, hade många förlorat sina hem och ägodelar, men ingen hade kommit till skada personligen, eftersom den stora jordbävningen inträffade exakt den tid då de var samlade till gudstjänst.

– I församlingen i Nakhu blev man mycket uppmuntrade av hälsningen att människor och kyrkor i Sverige samlar in pengar och ber för Nepal, berättar han.

Behoven är enorma och efter den akuta fasen planerar PMU för mer långsiktiga insatser tillsammans med sina samarbetspartner i Nepal, för att bistå människor i att bygga upp sina hem och sin tillvaro igen.

Så kan du hjälpa:

Ge en gåva direkt via PMU.se
Sätt in en gåva på PG 90 00 50-6. Märk gåvan “Nepal”
Swisha en gåva till nummer 9000506. Märk gåvan “Nepal”
SMS:a NEPAL till 72980 för att ge 100 kronor.

Tack för din gåva den behövs!