Snabba humanitära insatser tack vare PMU:s nätverk

Kimri i det svårtillgängliga Karmarong-området i Nepal får nu dricksvatten tack vare PMU:s humanitära projekt.

I slutet av juni stod det klart att PMU får ökade anslag för akuta humanitära insatser i Sydsydan och Zimbabwe. Samtidigt fortsätter PMU att satsa på humanitärt stöd till Nepal.

I Sydsudan råder konflikt mellan armén och väpnade grupper, vilket har lett till att 8 000 människor tvingats fly till delstaten Central Equatoria. PMU bedriver redan ett samarbete med partnern ACROSS i området Lainya, där internflyktingarna nu bor. Mat, vatten och mediciner är bristvaror både för de som redan bor i området och för internflyktingarna. Insatsen ska möta behov hos båda dessa grupper genom att rehabilitera vattenbrunnar samt dela ut mat och hygienkit.

– Tack vare vårt nätverk når vi ut till människor i områden som få andra når, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU. Vi har en stor möjlighet att ge stöd till personer som verkligen behöver det och vi är glada över att förtroendet från Sida och SMR för våra HUM-insatser fortsatt är så stort.

Projekten har kommit igång snabbt genom den mekanism för akuta insatser som kallas Rapid Response Mechanism (RRM).

Projektet i Nepal, där PMU samarbetar med United Missions to Nepal (UMN), handlar om att förse byarna Kimri och Karti i det svårtillgängliga Karmarong-distriktet med dricksvatten. Tillgången var redan dålig och restriktionerna på grund av pandemin har ytterligare förvärrat läget för människorna som bor där. PMU har gått in med egna medel i projektet för att möta den humanitära situationen i området.

– Det här projektet har fått del av de medel som PMU samlade in under förra årets kampanj för vatten, säger Ove Gustafsson, programchef. Människor som bidrog genom att köpa gåvokort eller ge en slant kan nu se att deras pengar kommer fram och blir till konkret hjälp.

Läs även om insatserna på Örebro Nyheters hemsida.