Ständigt nya butiksprojekt för Daniel

Dagen före den stora invigningen av Pingstkyrkans Second hand i Leksand låg spänd förväntan i luften. Många hade jobbat hårt för att få alla bitar på plats.

– Vi brukar alltid ha en festkväll före öppnandet och denna gång var vi 30 personer. Församlingens medlemmar har varit väldigt engagerade, säger Daniel Bergh på PMU.

Som second hand-konsulent sedan fem år tillbaka, vet han att läget ibland kan bli kritiskt, exempelvis om inte bygglov eller andra tillstånd hunnit falla på plats.

– Några gånger har det varit på håret, men i slutänden har det alltid ordnat sig.

Att det finns ett sug efter den nya butiken gick inte att ta miste på. En kö på bortåt 100 meter kunder bildades inför premiären den 6:e mars och lokaltidningen fanns på plats. Bandet klipptes av Tommy Granberg, second hand-ansvarig på PMU och Sakarias Winberg, ordförande i Pingstförsamlingen.

Att Daniel själv hamnade i second hand-branschen kallar han för “ett tillfälle sänt från himlen.”

– Jag hade inget jobb och pastorn i Pingstkyrkan i Eskilstuna frågade mer eller mindre på skämt om jag inte skulle ta hand om butiken. Jag nappade direkt, utan någon erfarenhet alls. Han blev nog rätt chockad.

Senare ledde detta vidare till jobbet som second hand-konsulent för PMU, som i början handlade väldigt mycket om att inspirera andra att våga satsa. Och det arbete han och det övriga teamet lagt ner har varit lyckosamt.

– Vi hade runt 35 butiker när jag började och i dag har vi 56. Mycket av min tid går numera åt till att hjälpa till vid etableringen av nya butiker eller flytt till andra lokaler.

Det allra bästa med jobbet är mötet med människorna, säger Daniel.
– Att träffa personer som brinner för något är fantastiskt roligt. Att se drivet och passionen hos alla som jobbar ideellt gör mig rörd. Kontakten med kunderna är också väldigt spännande, att förmedla till dem att det är något viktigt vi håller på med.

Daniel hjälper bland annat till i planeringen av hur butikerna ska se ut och fungera på bästa sätt. Pingstkyrkans Second hand i Leksand uppbyggd som ett varuhus.

– Vår erfarenhet är att styrkan finns i att ha allt på ett ställe Många kunder sa att butiken var välordnad och snygg, med hög kvalitet på varorna och att de ville komma tillbaka.

Den första varan som såldes var en fantastisk 1950-talslampa.
– Hade den inte gått åt så hade jag själv köpt den, säger Daniel.

I butiken fanns också ett väldigt fint pelarbord i gjutjärn för 1 300 kronor.

– Det är alltid spännande att se hur det går med de varor som vi satt ett ganska högt pris på, och till vår glädje stod det inte kvar länge.

Daniel minns särskilt en kund, som formligen lyste över allt fint som hon hittat.

– Hon kom på cykel och jag undrar hur hon lyckades få med sig alla varor hem.

Han känner sig nöjd efter en bra invigning. Det är dags att gå vidare till nya utmaningar, men kommer också att bli en del återbesök i Leksand, för att se att allt går bra.

Snart väntar nya butiksprojekt för Daniel. Samtal förs med några församlingar som är på gång med att starta.
– Men alra närmast ligger “fikaperioden,” när jag åker runt och träffar föreståndare och ger dem uppmuntran och support i det dagliga arbetet.

Fakta butiken:

Föreståndare: Gunilla Grönlund
Adress: Norsbro Sågmyravägen 5
Öppettider: onsdag 14.00 – 18.00, lördag 10.00 – 13-00

Fakta Daniel Bergh:

Bakgrund: Pastorsbarn, född i Örebro.
Bor: I Eskilstuna
Familj: Hustrun Jenny, barnen Ally 10 år och Joel 7 år.
Yrke: Utbildad inom ekonomi och logistik vid Handelshögskolan.

Så startar du second hand-butik:

– Hitta en ändamålsenlig lokal.
– Rekrytera en butiksansvarig.
– Sätt deadline för öppnandet.
– Ansök om de tillstånd som behövs i god tid.
– Bygg upp en fungerande planlösning.
– Annonsera för att få in prylar.
– Hitta rätt personal och volontärer.
– Inred, sortera och ställ upp varor.
– Marknadsför butiken.

Läs mer om PMU:s second hand-arbete här