Stort engagemang i kampanjen Barnens rätt – vårt ansvar

Insamlingsarbetet pågår för fullt till PMU:s kampanj Barnens rätt Ä vårt ansvar, som i år har fokus på Sudan. Målet är 2,5 miljoner kronor till den sista februari 2011 och hittills har 1,6 miljoner kommit in. Genom pengarna får barnen i Sudan tillgång till utbildning, vilket i sin tur är en nyckel till landets utveckling och för försoning och fred.

Många församlingar använder sig av de olika filmer som PMU tagit fram till kampanjen, tar upp kollekter i gudstjänster, anordnar julkonserter och skänker dagskassor från sin second hand-verksamhet. Pengar har också samlats in via närradioprogram.
Både vuxna och barn engagerar sig. Pingstförsamlingen i Kungsör har haft en familjegudstjänst där kollekten gick till kampanjen och filmerna från Sudan visades. Barnen medverkade med sång och efteråt sålde de julkort.
Ä Vi har lyft fram kampanjen i vår söndagsskola. Tidigare år har vi också använt oss av skolpaketet och barnen har gjort en egen tidning. De är väl insatta i frågor om barns rättigheter och global rättvisa, säger Magnus Wahlström, medlem i församlingen och medarbetare inom Pingst nationellt.
Han tycker att det filmmaterial som producerats av PMU är till bra hjälp för att skapa engagemang och berättar att de insamlade medlen ökat de två senaste åren.

I Pingstkyrkan, Trollhättan håller man för fjärde året i rad julkonsert. I år sker den i samarrangemang med den lokala musikkåren Sjuntorpsmusiken. Dessutom medverkar den egna gospelkören Shine och församlingens barnkör Happy Voices.
Ä Alla utgifter täcks genom sponsorer från näringslivet vilket innebär att pengarna som kommer in går oavkortat till Barnens rätt-kampanjen, berättar Andreas Wessman, pastor och vice föreståndare. Förra året samlade vi in 25 000 kronor och i år hoppas vi på ännu mer.  Dessutom tillkommer dagskassan från vår second hand-butik.
Nytt för i är att PMU:s förtryckta foldrar och pennor delas ut så att de som inte har pengar med kan ge ett bidrag i efterhand.
Totalt medverkar ett 90-tal av de 400 medlemmarna i julkonserten och förberedelserna har pågått under hela hösten.
Ä Vi räknar med fullt hus, vilket innebär 500-600 besökare varav en stor del vanligtvis inte går till kyrkan. Konserten innebär att många får upp ögonen för PMU:s arbete här i Trollhättan och kampanjen är ett bra verktyg för oss som församling att nå vår stad, säger Wessman.

Kampanjen har fokus på ett viktigt ändamål, tycker han:
Ä Att satsa på barns skolgång innebär en investering för framtiden. Vi bidrar till att bygga upp ett land härjat av krig och varje krona är värdefull. Jag hoppas att konserten ska ge en aha-upplevelse inför vad mycket gott vi kan göra tillsammans.

Mer info om insamlingen: Barnens rätt – vårt ansvar