Stort genomslag för artikel om kvinnors situation i DR Kongo

“I Kongo är det farligare att vara flicka än soldat. Våldtäkt, tortyr och förnedring används som vapen Ä majoriteten offer är barn. I dag står deras enda hopp till de läkare som vågar arbeta här. Doktor Mukwege är en av dem. När han vädjade om ett ingripande från omvärlden blev han utsatt för mordförsök.”

Så står det i inledningen till den artikel som publicerats i Läkartidningen och som fått ett stort genomslag.

“Egentligen vill man bara stänga ner sidan och låtsas att man inget vet, men när man väl tagit sig igenom artikeln kan man inte bara sitta här hemma i sin trygga boning utan att reagera” skriver en läsare i kommentarsfältet.

Läsaren får möta flera unga kvinnor vid det PMU-stödda Panzisjukhuset, och höra deras starka berättelser om övergrepp de utsatts för. Professor Ellinor Ädelroth från Umeå, berättar om de grova våldtäkter mot barn som sker, men också om det stora behovet av tvättmaskiner på sjukhuset.

Överläkaren Denis Mukwege, vars biografi ges ut i höst i samarbete mellan PMU, Läkarmissionen och Weylers förlag, har uppåt 60 patienter varje dag. När han får frågan hur han orkar fortsätta svarar han:

– Jag har inget val. Min vilja är att vara med de här kvinnorna och att stödja dem. Jag kan inte förstå hur starka de här kvinnorna är som orkar stå upp för sig själva trots allt de har gått igenom.”

Senare fortsätter han:

Ä Min ära är inte att stå inför FN:s generalförsamling. Min ära är att stå inför dessa kvinnor. Jag kan inte lämna dem.

Läs hela artikeln här

Ge en gåva till PMU:s arbete vid Panzisjukhuset här (välj ändamålet Panzisjukhuset)

Du kan också ge en gåva via plusgiro: 90 00 50-6. Märk pengarna med “Panzisjukhuset.”

Läs mer om PMU:s arbete i DR Kongo och vid Panzisjukhuset här

Se intervju med Denis Mukwege: Så kan omvärlden hjälpa