Stort intresse för presskonferensen med Denis Mukwege

Presskonferensen hölls den 1 november då Dr Mukwege tillsammans med sin familj var på besök i Sverige för att återhämta sig efter mordförsöket den 25 oktober i Bukavu. Den arrangerades av Pingst, PMU och Dr Denis Mukwege.

Såväl journalister från olika tidningar och TT, som från Sveriges radio och SvT bevakade presskonferensen. Den kunde också följas online och har haft över 17 000 klick. Bland annat resulterade den i ett flertal tidningsartiklar och inslag i Ekot och i Aktuellt. Även från internationellt håll fanns det ett stort intresse. Såväl brittiska BBC och New York Times som The Guardian, Reuter, AFP, Jeune Afrique, Radio Neatherland World Wide och Africa Review har haft artiklar och inslag om Dr Mukwege.

Under presskonferensen ville Denis Mukwege framför allt fästa omvärldens ögon på situationen i DR Kongo, och problemet med det sexuella våldet.

– Min egen säkerhet är inte nog. Mitt hjärta går till de kvinnor som lider obeskrivligt i landet. Vi talar om dem som nummer men ser inte att de är individer. Detta fortsätter eftersom det finns en likgiltighet. Vi tänker att detta händer någon annan, men borde inse att det händer en av oss.

Dr Mukwege betonade det allvarliga problemet med straffrihet i landet och menade att Sverige, EU och det internationella samfundet måste sätta ännu hårdare press på Kongos regering att reformera rättsväsendet.

– Rapport efter rapport slår fast vad som är problemet. Om det fanns en politisk vilja att göra något åt det, så skulle det inte vara så svårt, sade han.

Dr Mukwege riktade sig i presskonferensen också till personalen på Panzisjukhuset. Han sade att hans tankar är hos dem, och uppmuntrade dem att fortsätta sitt arbete.

Efter våldsdådet mot Dr Denis Mukwege har Panzisjukhuset i ett uttalande uppmanat FN:s generalsekreterare Ki-moon att verka för att Dr Mukwege ska kunna fortsätta sitt uppdrag vid sjukhuset i säkerhet och att såväl patienterna som personalen ska skyddas. Man uppmanar också FN att agera för ett slut på striderna i regionen, samt för att de som är skyldiga till attentatet mot Dr Mukwege ska identifieras och ställas till svars.

Mordförsöket mot Dr Mukwege har fördömts såväl av FN som av USA och Sverige. I Sverige har också en fråga gått ut från riksdagen till utrikesminister Carl Bildt, om vilka åtgärder som kommer att vidtas för att Kongos regering ska utreda attentatet. I ett svar skriver Bildt bland annat att regeringen fortsätter att följa frågan noggrant och påtalar vikten av att de skyldiga ställs till svar inför kongolesiska rättsvårdande myndigheter.

Bildt nämner också att Sverige arbetar långsiktigt genom sitt bistånd för att komma tillrätta med problemet med straffrihet och bristen på respekt för mänskliga rättigheter och att två reformprogram inom rättssektorn, som delfinansieras av Sverige med EU-delegationen, nyligen inletts.